Stvara se novi bipolarni svjetski poredak, a uskoro će biti poznati i novi vladari Balkana

- Advertisement -

Posljednjih dana mnogi se prisjećaju ere željezne zavjese i rivalstva između USA i SSSR-a.

Bilo je to vrijeme kada je svijetom vladala generacija koja je odrastala pod uticajem dva svjetska rata. Rivalstvo je trajalo 45 godina, i čitav svijet se vrtio oko ove dvije svjetske sile. Početkom devedesetih godina toj igri je došao kraj. Izgubio je SSSR, raspao se u paramparčad. Od tada su svi bili sa svima i svi protiv svih, ali je Amerika i dalje bila dominantna. Zvali smo to multipolarni svijet, više polova, a jedan dominantniji od ostalih.

Slobodno možemo reći da se 24.2.2022. godine i zvanično se raspao ovaj multipolarni poredak.

Čudna je bila ova multipolarna era koju mi rođeni sedamdesetih svjesno proživismo od početka do kraja. Svi su izgledali veoma napušeno i zaljubljeno. Hallelujah! Sada se volimo, sada se mrzimo. Takvi su bili odnosi između EU, Rusije, Kine i lidera, cjenjene dominantne gospođe Amerike.

Silovanje Evrope

Jedno od najpoznatijih umjetničkih djela se zove Silovanje Evrope (Rape of Europe). I upravo smo mi rođeni sedamdesetih, u mladosti svjedočili stvaranju EU-a, a danas zaista možemo posvjedočiti da su mnogi u ovom periodu silovali umišljenu gospođu Evropu.

Nakon što su nas kroz Željeznu zavjesu vodili političari odrasli pod uticajem svjetskih ratova, kroz ovu multipolarnu eru su nas vodili političari odrasli u hipi pokretima, odakle su crpili silnu ljubav koja je često prerastala i u  grupni politički seks. Sada je tome došao kraj.

Siledžija koji je ubio ljubav

Kao svaka ljubavna priča i ovu je razorio starac napunjen steroidima. Uvijek se pojavi klasični siledžija koji se odjednom drzne i silom želi da on bude dominantan. Silom. Pravom puškom, tenkom, raketama, gađa prave ljude.

Ovo ne mogu razumjeti normalni umovi, to je siledžija koji je 24.2.2022. ubio svu ljubav. Ubio je jednu cijelu hipik eru.

PROČITAJTE JOŠ:  Zabranjen uvoz 50 tona krompira iz Egipta

Ne samo to. On je u svom siledžijskom pohodu da on bude važan igrač za stolom, upravo napravio suprotan ekekat i izgubio mjesto za stolom svjetskih velesila. Uništio sebe, uništio svoj narod koji će sada da bude težak i rudar nove ere i novog modernog svijeta. Nije ruski narod nesposoban, nego jednostavno bira male duše koji žele da vladaju zauvijek, a cijena koju će platiti bit će veoma visoka. Takvi su valjda Slaveni.

EU će u ovom novom poretku opet bolje proći od Rusije. Gospođa Evropa nudi turizam, srednji vijek i stare tvrđave koje glavni igrači Kinezi i Amerikanci mogu posjećivati, piti vino i uživati u starim pričama i lijepoj usluzi.

Rusi su težaci i rudari, a EU bi bila kao nekadašnja buržoazija, ili po modernim pravilima, EU je niži menadžment globalne korporacije.

Prirodno zaostale balkanske zemlje jednostavno ne shvataju da pozivom u EU, nama se nudi pozicija u srednjem menadžmentu, a ako nećemo, onda možemo sa Rusima u težake, rudare ili eventualno zanatlije ili majstorske zanate koji će pružati usluge nižem menadžmentu (EU).

Zašto naši lideri žarko žele da ne uđemo u EU i pokušamo obezbijediti potomcima da imaju šansu razvijati svoje talente u srednjem menadžmentu globalne korporacije?

Nazadni političari

Zašto naši političari žele da uskrate našoj djeci veći napredak? Jednostavno.

Žele da nas unazade, da u nama siledžijske porive probude, da smo konfliktni, napeti i pod stresom. Samo tako mogu da vladaju nad nama i unazade nas od moderne civilizacije.

Mi im to dozvoljavamo, odobravamo, glasamo za njih.

Jedini moderni političar na Balkanu je Andrej Plenković. Jedini, ima puno posla da sredi Hrvatsku, da je vrati na mapu EU.

Svi drugi političari na Balkanu su “outdated” bez opcije za “update”. Da li ćemo našoj djeci ostaviti šansu za bolju budućnost zavisi da li ćemo glasati za promjene ili ne.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravičan zločin: Malena Danka Ilić je ubijena

Možda i Srbija Vuka za modernu eru ima, jeste da se zove Vučić, ali je vuk glume. Sjajno će mu leći najnovija uloga.

Za tu ulogu i mjesto Srbije za Balkanskim stolom za kojim sjedi Plenković, pretendira i Aleksandar Vučić.

Da bi to mjesto dobio, koliko god da bude bolno, morat će da uvede Srbiju u EU, a možda čak i u NATO.

Bolna bi to bila cijena, makar prema sadašnjoj svijesti srpskog naroda, ali možda vrijedna da se sjedne za balkanski stol, jer ako neće Srbi, onda će za tim stolom pored Plenkovića sjediti Mađarski predsjednik. Na taj način bi Srbija postala nebitan igrač na Balkanu, a to Srbiji definitivno nije u interesu.

Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo, pa čak i Albanija su “na” stolu. Vučić je planirao “Srpski svet”. Međutim, sada se pojavljuje “Balkanski stol” i ima i suparnika, drugog takmičara – Plenkovića.

Njih dvojica će se takmičiti u tome koliko dobra će uraditi u svojim i ovim zemljama “sa stola”. I svima može biti dobro, i takmičarima i igračima, jer se igra na dobro u poslovno-korporativnoj eri koja dolazi.

Eru hipija koji su upravljali svijetom, 24.2.2022. godine okončao je siledžija i ušli smo u novu eru, eru youtubera i korporacija.

Samo su dva igrača: Kina i Amerika. Ide gaming, youtube filmovi. Svijet ponovo postaje bi-polarnan.

Prvi sastanak dva glavna igrača održan je simbolično u Rimu, u ponedjeljak, 14.3.2022. godine. Tada su razmjenili “tearms & conditions” novog gamea, nove igre, novog svjetskog poretka.

Vučić se mora odlučiti sada. Hoće li sjedati za stol ili Srbija zaslužuje novog, dobrog, modernog vuka koji će sjesti za “Balkanski stol” ili će svoje mjesto prepustiti Mađarima.

Piše: UDO Optimista

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski...

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...