Keto dijeta

- Advertisement -

Keto dijeta je način prehrane kod kojeg se izbacuju svi ugljikohidrati i šećeri. Na žalost i voće se mora izbjegavati zbog činjenice da je bogato voćnim šećerima. Ono što možete jesti tokom keto dijete jesu sve vrste proteina  (piletina i ostale vrste mesa, jaja, posni sir, riba), povrće (salate i povrće koje raste iznad zemlje), zdrave masti (orašasti plodovi,  maslinovo ulje) i naravno tekućinu (voda ili zeleni čaj).

Sebastian Wolny/Red Bull Content Pool
Sebastian Wolny/Red Bull Content Pool

Piše: , magistar menadžmenta u sportu i diplomirani kondicioni trener. Za sva pitanja dostupan na sd.semperparatus@gmail.com ili na telefon:+38761710158

Nesmetano funkcionisanje organizma

Izbacivanjem gore navedenih namirnica u narednih par dana nakon započinjanja dijete postiže se ketoza. Tada tijelo počinje korisitit ketone čime se energija za nesmetano funkcionisanje organizma dobiva iz ćelija masti. Ukoliko ste vremenom nakupili tjelesnih masnoća na vašem tijelu, keto dijeta je jedan od načina brzog skidanja masnog tkiva.

Naše tijelo tokom tjelesnih aktivnosti i napora, za stvaranje energije koristi ugljene hidrate koje smo unijeli ranije. Masnoće se počinju korisititi u svrhu stvaranja energije za nesmetan mišićni rad tek kad tijelo tokom trenažne aktivnosti potroši sve ugljene hidrate.  Keto dijeta ovaj proces ubrzava ali isto tako tokom ovakve vrste prehrane vaši treninzi moraju biti smanjenog intenziteta upravo zbog nedostatka ugljenih hidrata u prehrani.

PROČITAJTE JOŠ:  Banjalučka policija istražuje navode o presretanju djece u blizini jedne osnovne škole

S obzirom na to da ste izbacili iz prehrane ugljene hidrate i šećere koji vašem tijelu daju energiju, intenzitet vježbanja mora biti adekvatno smanjen kako ne bi osjećali  malaksalost, slabost i vrtoglavicu. Intenzitet i volumen treninga mora biti reduciran kako bi smo dozvolili tijelu da počne masnoće pretvarati u energiju.

Sjećam se dana kad sam kao trener pripremao dvojicu vrlo talentovanih mladića za međunarodna takmičenja u bodybuildingu.

Manjak ugljenih hidrata

Tada bih samo provirio i odmah izlazio iz teretane prateći na „brzu ruku“ šta rade, iz prostog razloga što su momci bili razdražljivi i nervozni. Manjak ugljenih hidrata i šećera izaziva nemir, živčanost, dezorijentiranost, nekontroliranost i veliku nervozu. Spoznaja da smo ograničeni  na određenu vrstu hrane i to onu koja nam i ne daje baš potrebnu energiju za normalno funkcionisanje našeg tijela stvara grozan osjećaj. U takvim situacijama razmišljamo samo o hrani, kad ćemo i šta ćemo jesti. Nedostatak ugljenih hidrata i šećera stvara osjećaj kao kod ovisnika. Naš mozak traži šećer koji mu pomaže da nesmetano funkcionira. Grozan osjećaj, ali vrijedi svaki skinuti kilogram. Bodybuilderi ne bi mogli uspjeti isklesati svoje tijelo bez ove dijete, i zato svaki izlazak pred binu doslovno treba preživjeti. I još na kraju kad su na bini i kad poziraju kako bi se izborili za što bolje mjesto dodatno crpe resurse iz već dobro napaćenog tijela. I na kraju kad, završe takmičenje i kad se napiju vode i uzmu obrok bogat ugljenim hidratima kako se bukvalno ne bi srušili, pred vašim očima gledate kako se njihovo tijelo puni glikogenom i kako rastu i dobijaju na volumenu.

PROČITAJTE JOŠ:  Uhapšen 54-godišnji Tuzlak: Policija mu pronašla 12 kilograma droge, pištolj i puške

Lagani trening

I ukoliko se nekad odlučite isprobati keto dijetu biće vam jasno šta ti momci čelične volje moraju izdržati kako bi zadovoljili stroge kriterije sporta kojim se bave. Zbog svega gore rečenog ni u kom slučaju ne zaslužuju podcjenjivanje nego samo poštovanje.

Međutim, ono što bih preporučio rekreativcima koji žele da skinu koji kilogram viška jeste dijeta 1500 kcal. Uz posve lagani trening i ovu dijetu napravit ćete dobar rezultat. Izbalansirane dijete u kojima imate sve nutrijente pravilno i ravnomjerno zastupljene trebaju biti vaš izbor. Svaka vrsta ekstremnih odricanja koja će vam izazivati nelagodu ne treba biti opcija koju ćete izabrati posebice ako vam sport nije profesionalna orijentacija.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...