TOP 10 – Jednostavni i potpuno prirodni savjeti za ljepotu

- Advertisement -

Iako se ponekad čini da na svijetu ne postoje jednostavni i jeftini  trikovi za bolji izgled, uvijek imajte na umu da beauty industrija teži skoro 300 biliona dolara i da će učiniti sve da nas u to i uvjeri. Prema istraživanjima iz Velike Britanije, prosječna žena u životu potroši oko 15.000 dolara samo na šminku i otprilike godinu dana života nanoseći tu šminku, pa iako je tako, šminka je i dalje puna toksičnih sastojaka koji ponekad donose više štete nego koristi.

Piše: Sanja Savić

Ipak, zahvaljujujući prirodi, postoje puno jednostavniji načini da počastite vaše tijelo i lice, osjećate se ljepše, a najbolje od svega je da zbog toga nećete potrošiti cijelo malo bogatstvo. Za vas smo izbarali deset DIY trikova koji su jednostavni i prirodni, ali opet dovoljno luksuzni.

  1. Tretman za kosu sa bananom i jajetom

Ukoliko želite više sjaja u kosi, jednostavno izgnječite jednu bananu i smjesi dodajte jedno jaje. Smjesu bogato nanesite na kosu i ostavite da djeluje 10-30 minuta, a zatim uobičajno isperite.

  1. Hidratantni tretman noktiju

Potopite nokte u maslinovo ulje pet minuta, ostatak ulja odstranite ubrusom i divite se vašim rukama.

  1. Maska za lice od meda

Med je vjerovatno jedan od najpopularnijih sastojaka proizvoda za ljepotu, a zahvaljujući svojim anti-bakterijskim svojstvima med kožu čini mekanom i čisti je. Jednom sedmično uzmite čajnu kasiku meda i nježno ga zagrijte između pristiju, nanesite na lice 5-10 minuta, a potom isperite mlakom vodom.

  1. Jabukovo sirće kao šampon

Većina nas koristi komercijalne šampone koji se vremenom talože u kosi zajedno sa ostalim prljavštinama i proizvodima za njegu kose. Da bi ste se riješili tih naslaga, pomješajte ¼ šolje organskog  jabukovog sirćeta sa jednom čašom vode. Nakon toga koristite svoj uobičajni regenerator za kosu.

  1. Eksfolijant za laktove i koljena

Jednostavno prepolovite jednu narandžu,  a zatim dobro istrljajte koljena i laktove. Ovim putem ćete omekšati grubu kožu, a ujedno i posvijetliti ove dijelove tijela koje tako često zanemarujemo. Isprati vodom.

  1. Nježni piling za tijelo

Pomješajte maslinovo ulje i morsku sol u omjeru 2:1 da bi ste napravili brz i efikasan piling za tijelo. Na ovaj način ćete se riješiti mrtvih ćelija, a koža će biti mekana i sjajna. Ovo je ujedno i jedan od omiljenih recepata mnogih Hollywoodskih zvijezda, a mnogo je jefitniji od bilo kojeg kupovnog pilinga.

  1. Tretman za dubinsko hranjenje kose

Ako želite super mekanu, hidraranu kosu koristite rastopljeno kokosovo ulje kao tretman za dubinsko hranjenje vlasi. Umasirajte ulje u tjeme i raščešljajte po ostatku kose. Ostaviti da djeluje nekoliko sati, a zatim kosu dobro isperati koristeći šampon.

  1. Krema za ulje bez hemikalija

Kokosovo ulje!

  1. Uklonite mitisere

Stavite 4 do 5 kapljica meda na pola limuna i trljajte kritične zone jedan minut. Ostavite da djeluje pet minuta i isperite hladnom vodom. Imajte na umu da citrusi mogu učiniti vašu kožu fotosenzitivnom, tako da je ovaj trik najbolje primjenjivati navečer prije spavanja.

  1. Suho četkanje za ljepšu kožu

Suho četkanje je jednostavan, lagan i jeftin proces detoksikacije vašeg tijela pomoću četke za tijelo koju možete nabaviti u svakoj trgovini sa proizvodima za uljepšavanje. Suho četkanje stimuliše brojne organe, pokreće limfni sistem, eliminiše odumrle ćelije kože, ojačava imunološki sistem, može eliminisati celulit, stimuliše hormone i može poboljšati cirkulaciju.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Iako svi pomenuti trikovi mogu puno doprinjeti poboljšanju vašeg izgleda, zapamtite da je prava ljepota rezultat svakodnevne brige, kako fizičke, tako i mentalne, dobar san, izbjegavanje stresnih situacija, pravilna ishrana i fizička aktivnost.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...