Kako očistiti pore i najčešće zablude o njima

- Advertisement -

Pore su mali otvori u epidermusu naše kože povezani sa lojnim žlijezdama, a njihova uloga svakako nije zanemarljiva jer štite, hlade i hidratiziraju organizam.

Ali, za skoro tri četvrtine stvanovništva one predstavljaju veliki problem. U nastavku teksta donosimo koje su to najčešće zablude o proširenim porama i na koji način možete poboljšati svoj ten ukoliko patite od istog problema.

Piše: Sanja Savić

Pore ​​su zapravo folikule dlake

Svaki čovjek ima pore po cijelom tijelu, a one su zapravo sićušne folikule dlake koje sadrže lojne žlijezde. Ove žlijezde proizvode sebum (ulje) na površinu kože koje štiti kožu od vanjskih agresora, ali vrlo često zbog pretjerane količine ulja mogu postati začepljene, što dovodi do njihove izražene pojave koja je vidljiva i golim okom.

Često su rezultat oštećenja UV zrakama

Kao i većina znakova starenja, proširene pore mogu biti rezultat UV zračenja i slobodnih radikala iz okoline. Preveliko izlaganje UV zrakama smanjuje nivoe kolagena, što uzrokuje da koža postane slaba, a pore izgledaju izraženije.

Proširene pore nisu genetsko stanje

Naravno, izražene pore ponekad mogu biti zapisane u vašoj DNA, ali najčešće su rezultat drugih faktora kao što su način života, način ishrane ili hormonska neravnoteža. Utvrđeno je da se u periodu između 25-50 godine života mogu udvostručiti zbog faktora okruženja i izloženosti UV zračenju tokom godina.

PROČITAJTE JOŠ:  Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela

Ne možete ih se riješiti, ali možete učiniti da izgledaju manje

Redovna posjeta kozmetičaru je odličan način da se umanji izgled pora. Primjena tretmana poput AHA i BHA kiselina na bazi voća, iglica i radiofrekvencija također mogu, u velikoj količini, da pomognu da se očisti i poboljša izgled kože. Na ovaj način stimuliše se proizvodnja kolagena što čini pore manje vidljivim. Također, preporučuje se redovna primjena serima sa salicilnom kiselinom koji će lagano odstraniti mrtve stanice kože na površini i time postepeno smanjiti izgled pora.

Nemojte pretjerivati

Jedna od najčešćih grešaka koju činimo jeste svakodnedvno korištenje pilinga i  sastojka kao što su retinol. Na ovaj način protok sebuma se samo povećava, što rezultira većom proizvodnjom ulja kako bi se koža odbranila. Umjesto toga, odaberite ishranu sa niskim glikemijskim indeksom, izbjegavajte što je više moguće stres i držite se režima za njegu kože koji je jednostavan – samo sredstvo za čišćenje i hidratantna krema.

PROČITAJTE JOŠ:  Pileća prsa i zdrava ishrana

Pore mogu doprinijeti aknama

Dugoročno začepljene pore mogu doprinijeti upaljenoj koži i aknama. Upravo iz tog razloga povremeni tretmani ekstrakcije su ključni, kao i svakodnevna rutina njege kože koja nježno čisti i uklanja sve tragove šminke. Ovo je ujedno i  najjednostavniji i najlakši način da se spriječi nakupljanje bakterija koje se uvlače u pore.

Krema za lice se može i treba koristiti

Mnogi se plaše da će hidratantna krema za lice još više začepiti pore, ali to nije istina. Jedina stvar na koju treba obratiti pažnju jeste da izaberete kremu lagane formule, bez silikona i bez ulja.

Led će pomoći u održavanju pora zdravim

Isprobajte malo krioterapije kod kuće, to je odličan DIY hack. Napravite vlastite ledene kocke sa čajem od kadulje, kamilice ili ružmarina, a zatim ih koristite po cijelom licu za masažu kod kuće. Biljke će smiriti kožu, a led će skupiti i očistiti pore.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...