Zbogom otpadu kojeg je baba vozila samo vikendom?

- Advertisement -

“Riječ je o zabrani uvoza automobila čija starost prelazi 10 godina. Mislimo da će ova mjera pomoći kvalitetu zraka i ambijenta u BiH. Godišnje u BiH se uveze preko 30 hiljada automobila sa standardom ‘Euro 3’, a novih automobila je manje od 50 posto. Predložili smo i niz novih mjera koje se odnose na pitanja testiranja izduvnih gasova, uvjereni smo da će ova inicijativa ubrzo biti implemetirana”, rekao je Šarović

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine uskoro bi moglo usvojiti inicijativu kojom bi se zabranio uvoz automobila koji ne ispunjavaju minimalni ekološki standard motora “Euro 4”, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu informaciju potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

“Riječ je o zabrani uvoza automobila čija starost prelazi 10 godina. Mislimo da će ova mjera pomoći kvalitetu zraka i ambijenta u BiH. Godišnje se u BiH uveze preko 30 hiljada automobila sa standardom ‘Euro 3’, a novih automobila je manje od 50 posto. Predložili smo i niz novih mjera koje se odnose na pitanja testiranja izduvnih gasova, uvjereni smo da će ova inicijativa ubrzo biti implemetirana”, rekao je Šarović.

Zbog enormnog zagađenja zraka u BiH u decembru prošle godine, Vijeće ministara BiH naložilo je nadležnim institucijama preduzimanje hitnih aktivnosti na izmjeni regulativa o uvozu vozila u BiH.

Vezani sadržaj: Saznajemo: Preminula baka koja je vozila sve automobile uvezene u BiH

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...