Vozilo se: Toyota Auris, najprodavaniji hibrid u Europi [foto] [video]

- Advertisement -

U okolici Brisela, među prvim novinarima u Europi, vozili smo se sa novom Toyotom Auris.

Kada je 2010. godine Toyota predstavila tržištu u Europi model Auris, u ponudu motora osim benzinskih i dizel motora, ubacili su i hibrid. Time su postali prvi proizvođač koji je to ponudio u tzv. C segmentu, vrlo važnom segmentu za sve proizvođače automobila.

Od tada pa do danas, prodano je preko 200.000 primjeraka Toyota Auris Hybrid, čime su postali najprodavaniji hibrid u Europi. Od ukupnog volumena prodatih modela Auris na tržištima zapadne Europe, skoro polovica otpada na štedljivi Hybrid model.

Došlo je vrijeme da se malo dotegnu “bore”, pa je predstavljen novi Auris, sa kojim se Toyota nada da će u 2016. godini još više povećati prodaju Hybrid modela, ali i da će se nastaviti trend sa ostalim modelima.

Belgijske ceste

Novi Auris smo imali priliku voziti u okolici Brisela, uživajući u ruralnom dijelu Belgije, u blizini Waterloo, što je vjerovatno bio i jako dobar odabir lokacije za prve vožnje novog Aurisa. Uz povremene gužve, ali i laganu vožnju na mjestima vrlo neravnim belgijskim cestama, Toyota kao da nam je željela pokazati koliko su napredovali u odnosu na prethodni model.

Govoreći u unapređenjima u novom modelu, Toyotini predstavnici su nam rekli da su jako puno vremena potrošili na smanjivanje buke u unutrašnjosti kao i vibracija. Cilj je ostvariti atmosferu vožnje bez stresa, fine ugodne vožnje bez buke, vibracija. Stoga je upravo testne rute koje su predvidjeli za novinare bile odlične. Mogli smo se odmah uvjeriti da su prilično uspjeli u “utišavanju”, jer, pogotovu sa Hybrid modelom, buke doslovno nema. Dosta neravna cesta kojom smo se vozili, nije previše utjecala na atmosferu u automobilu, jer Toyotini inžinjeri su napravili prilično dobar napredak u tom pogledu.

I ispod haube ima noviteta, svi motori sada ispunjavaju Euro 6 normu a posebno su iz Toyote isticali novi 1.2 litarski motor od kojeg se izgleda mnogo očekuje u pogledu prodajni rezultata. Hybrid sa 1.8 benzinskim motorom, je sada lider u klasi sa niskom emisijom Co2, a s njim smo se i najviše “družili”.

Dizelski 2.0 motor zamijenjen je sada sa 1.6 dizel motorom koji je naravno sada dolazi sa poboljšanim karakteristikama, a tu je i 1.4 također, dizel motor. Dobro raspoređena gama štedljivih motora mogla bi pomoći Toyoti da uzme još veći dio kolača iz C segmenta, a od odličnog Hybrid modela se očekuje da u narednoj godini čini 54% prodaje novog Aurisa u Europi.

Naravno na prvu su najuočljivije vanjske izmjene, po mom mišljenju, ili radije da kažem ukusu, daleko bolji i agresivniji dizajn, upotpunjen sa izmjenama u unutrašnjosti čini novog Aurisa jako privlačnim automobilom.

U unutrašnjosti pomalo dominira centralno postavljeni 7inčni displej osjetljiv na dodir, putem koga dobijate sve potrebne  informacije (odličan za navigaciju), dodatno na instrument tabli je dodatni displej koji odlično izgleda, koji daje najbitnije informacije unutar table.

Ovako uređena unutrašnjost odaje osjećaj da se nalazite u mnogo “agresivnijem” automobilu nego što to Auris zapravo jeste. Da, naravno, perfomanse, pogotovo snažnijih modela nisu za odbaciti, ali ovaj automobil svakako i ne trebato tako gledati. Riječ je o štedljivom automobilu, sa niskim troškovima održavanja, i koji vam može ponuditi ugodnu vožnju bez velikog stresa, jer u njemu se zaista osjećate nekako smireno.

Sigurnost

Još jedan adut za prodaju je Toyotin sistem za sigurnost koji predviđa eventualnu mogućnost sudara ili drugih opasnosti i preventivno djeluje. Ovakav sistem naravno već postoji kod drugih proizvođača, ali se uglavnom radi o sistemima sigurnosti koji se ili prodaju u premium verzijama drugih proizvođača ili kao doplata koštaju poprilično.

Toyota svoj sistem želi učiniti dostupnijim većem dijelu publike, pogotovu u C segmentu, pa su rekli i da se im je cilj ostvariti da do kraja godine u 70% isporučenih automobila postoji ovakav sistem.

Nova Toyota Auris bit će dostupna kupcima u BiH od 22.5.2015. godine, a cijene su već danas dostavljene lokalnim dilerima u BiH. Isti dan započinje i prodaja u ostatku regiona. U početku, u ponudi neće biti novi 1.2 litarski benzinac, koji će kupcima u Bosni i Hercegovini vjerovatno biti dostupan tek kasnije u toku godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...