Volvo C30 Polestar Performance Concept Prototype

- Advertisement -

Volvo i Polestar Performance ove godine ulaze u svoju 15. zajedničku motorsport sezonu u švedskom touring šampionatu (STCC) u kojoj brane prošlogodišnju šampionsku titulu, pa je u tu svrhu Polestar kao oficijelni performance partner švedskog Volva predstavio specijalni koncept uličnog trkača nazvan C30 Performance Concept Prototype.

Konceptni C30 Polestar ima cilj da dočara vrhunske mogućnosti standardnog Volva C30, te da ilustira vezu između trkaćih automobila i Polestar Performance proizvoda. Osim toga ovaj automobil jasno prikazuje šta se dešava kada inženjeri i dizajneri trkaćih automobila dobiju slobodne ruke da stvore cestovni automobil bez ikakvih ograničenja.

Već na prvi pogled je vidljivo da konceptni C30 zapravo predstavlja cestovnu izvedbu trkaćeg modela, koji nastupa na STCC. To potvrđuje specifičan, aerodinamički usavršen body kit, te detalji poput Haldex AWD pogona, Öhlins amortizera i opruga, Brembo kočnica, te 19-inčnih BBS felgi na koje su montirani Pirelli P Zero pneumatici. Unutrašnjost s druge strane krije profilirana trkaća sjedišta sa unakrsnim sigurnosnim pojasevima.

Za pogon konceptnog C30, zadužen je 2.5 litarski T5 benzinac, poznat iz novog Ford Focusa RS, kojem je ugradnjom većeg intercooler-a i KKK 26 turbopunjača, te brojnim optimizacijama komponenti, snaga porasla sa 230 KS na cijelih 405 KS, dok je obrtni moment povećan sa 320 Nm na 510 Nm. Mogućnosti ovako jakog motora u kompaktnom C30 očekivano su na najvišem nivou.

Polestar ima dugačku i uspješnu takmičarsku istoriju sa švedskim proizvođačem automobila, a od trkaćih modela vrijedi izdvojiti 850, S40, S60, te naravno C30 s kojim je i osvojen šampionski naslov 2009. godine. Uspješna saradnja sa trkališta prenesena je i u segment serijskih automobila, za koje Polestar priprema brojne optimizacijske dodatke za pogonske agregate. Oni su dostupni za narudžbu kod ovlaštenih Volvo dilera, te su jedini obuhvaćeni originalnom Volvo garancijom, jer ne utiču na potrošnju i trajnost motora.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...