Automoto

Volvo C30 Electric spreman za isporuku

0
Volvo C30 Electric spreman za isporuku, Life.ba

Volvo C30 Electric spreman za isporuku, Life.baVolvo Cars i energetska kompanija Göteborg Energi, potpisali su pismo namjere, koje se odnosi na saradnju na polju električnih vozila i infrastrukture za punjenje istih. U skladu sa uslovima dogovora, Volvo će pripremiti prvu seriju od 10 Volvo C30 Electric vozila, čija isporuka kreće u jesen 2010. godine. „Ovo je prvi značajan korak“ – kaže Lennart Stegland, direktor divizije specijalnih vozila pri Volvo Car korporaciji. Volvo C30 Electric projekat, privukao je značajnu međunarodnu pažnju. Volvo su posjetili brojni potencijalni kupci, ali je prvi potvrđeni kupac iz Švedske.

„Od ove jeseni bit će isporučeno 10 vozila. Volvo C30 Electric je prirodan dio našeg fokusa na DRIVe proizvode, sa ciljem promocije održivog društva. Zadovoljni smo kooperacijom sa kompanijom Göteborg Energi. Štaviše, sve se dešava u rodnom gradu Volva, Göteborgu“ – kaže Lennart Stegland.

Automobili u demo floti, opremljeni su naprednim mjernim instrumentima. Za Volvo korporaciju je od izuzetne važnosti gradnja dodatnog iskustva o tome kako parametri poput vozačkih navika i stila punjenja, utiču na bateriju i njenu trajnost.

Važno je da Volvo C30 Electric krasi identičan nivo sigurnosti, udobnosti i prostranosti kao i standardni Volvo C30. Razlika je u tome što C30 Electric za pogon koristi isključivo električnu energiju, što znači da nema nikakvih izduvnih emisija.

150 km sa jednim punjenjem

Ukoliko se za punjenje koristi energija dobijena od obnovljivih resursa, putovanje ovim automobilom je doslovno oslobođeno štetnih emisija ugljen dioksida. Radijus kretanja sa jednim punjenjem iznosi 150 km.

„To je mnogo više od razdaljine koju dnevno pređe 90% korisnika javnog prevoza. To znači da automobil može zadovoljiti prevozničke potrebe prosječne porodice“ – kaže Lennart Stegland.

Volvo C30 Electric spreman za isporuku, Life.baVolvo C30 Electric za pogon koristi litij-ionsku bateriju koja se puni putem standardne utičnice. Potpuno ispražnjena baterija se dopunjava za oko osam sati. Automobil postiže brzinski špic od 130 km/h, a do 100 km/h ubrzava za 10,5 sekundi. Volvo projekat električnih vozila trenutno obuhvata oko 250 vozila.

„Naravno, sa više kupaca, bili bi u mogućnosti proširiti našu proizvodnu seriju“ – tvrdi Lennart Stegland.

Lennart Stegland je ubijeđen da će električni automobili dobiti veliku potporu na tržištu.

„Do 2020. godine, oko 5-10% svih vozila u Švedskoj činit će električni automobili. Vjerujemo da će do 2020-2025. godine, električna vozila držati od 3 do 10% tržišnog udjela u zemljama Evropske Unije. Različita tržišta imaju različite preduslove.“ – dodaje Stegland.

Kompanija Göteborg Energi je na potpisivanje pisma namjere i saradnju sa Volvo Cars dala sljedeći komentar: „Mi vjerujemo u budućnost električnih automobila i izuzetno smo ponosni što ćemo biti prvi recipijenti Volvo električnih vozila. Radimo na promociji održivog društva u Göteborgu, tako da je učešće u razvoju infrastrukture za sigurne električne automobile i kooperacija sa Volvo Cars u ovako ranoj fazi pravi potez.“ – objašnjava Anders Hedenstedt, predsjednik kompanije Göteborg Energi.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)