Automoto

Toyota RAV4 EV concept

0
Toyota RAV4 EV concept, Life.ba

Toyota RAV4 EV concept, Life.baToyota Motor Corporation (TMC) će predstaviti koncept Toyota RAV4 EV električni automobil, koji je razvijen zajedno sa Tesla Motors Inc., na Sajmu automobila u Los Angeles-u 17. Novembra. RAV4 EV concept je zasnovan na standardnom Toyota “RAV4” kompaktnom SUV-u koji će koristiti Teslin električni agregat. RAV 4 je odabran kao prvi model sa elektičnim pogonom zbog toga jer ima jedinstvenu konstrukciju karoserije u poređenju sa konkurenskim vozilima, i istovremeno, proizvodna linija već postoji u Sjevernoj Americi.

Toyota RAV4 EV concept, Life.baPočetak komercijalne prodaje je planiran u 2012 godini u SAD. Trenutno nije planirana prodaja ovog vozila van Sjedinjenih Američkih Država. Ovom prilikom će biti objavljena specifikacija vozila i njegova autonomija kretanja, odnosno kapacitet baterije.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Video zapis ovog događaja će biti postavljen na TMC internet stranici www.toyota.co.jp/en odmah nakon događaja.

U maju ove godine Tesla i Toyota su objavili namjeru o suradnji u razvoju električnih vozila, njihovih dijelova, proizvodnom sistemu i inženjeringu. Teslin interes je znanje i benefit iz Toyotinog  inženjerstva, sistema proizvodnje i priozvodne ekspertize, dok Toyota cilja na Teslinu električnu tehnologiju, odvažan duh, brzo odlučivanje i fleksibilnost.

Toyota radi na tome da se smanji potrošnja fosilnih goriva i emisija CO2 promovirajući druge energetske izvore kao sto je struja. 1997 godine kompanija je proizvela Prius, prvi serijski proizveden automobil sa hibridnim pogonom u kombinaciji benzin – struja, koji je kumulativno proizveden više od 2 miliona vozila. Takođe u period od 1996 do 2003 godine je proizvela 1,900 vozila Rav4 EV – prvi automobil na svijetu sa nikl-metalhidrid baterijom.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Vozilo koje će biti izloženo na sajmu u L.A. usvaja Teslin električni sistem. Ranija verzija je razvijana samo od strane Toyote i  ima neke tehnološke razlike, ali u biti, novo vozilo se smatra nasljednikom predhodnog.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.