Toyota RAV4 EV concept

- Advertisement -

Toyota Motor Corporation (TMC) će predstaviti koncept Toyota RAV4 EV električni automobil, koji je razvijen zajedno sa Tesla Motors Inc., na Sajmu automobila u Los Angeles-u 17. Novembra. RAV4 EV concept je zasnovan na standardnom Toyota “RAV4” kompaktnom SUV-u koji će koristiti Teslin električni agregat. RAV 4 je odabran kao prvi model sa elektičnim pogonom zbog toga jer ima jedinstvenu konstrukciju karoserije u poređenju sa konkurenskim vozilima, i istovremeno, proizvodna linija već postoji u Sjevernoj Americi.

Početak komercijalne prodaje je planiran u 2012 godini u SAD. Trenutno nije planirana prodaja ovog vozila van Sjedinjenih Američkih Država. Ovom prilikom će biti objavljena specifikacija vozila i njegova autonomija kretanja, odnosno kapacitet baterije.

PROČITAJTE JOŠ:  Iz prodaje se povlače suhe smokve

Video zapis ovog događaja će biti postavljen na TMC internet stranici www.toyota.co.jp/en odmah nakon događaja.

U maju ove godine Tesla i Toyota su objavili namjeru o suradnji u razvoju električnih vozila, njihovih dijelova, proizvodnom sistemu i inženjeringu. Teslin interes je znanje i benefit iz Toyotinog  inženjerstva, sistema proizvodnje i priozvodne ekspertize, dok Toyota cilja na Teslinu električnu tehnologiju, odvažan duh, brzo odlučivanje i fleksibilnost.

Toyota radi na tome da se smanji potrošnja fosilnih goriva i emisija CO2 promovirajući druge energetske izvore kao sto je struja. 1997 godine kompanija je proizvela Prius, prvi serijski proizveden automobil sa hibridnim pogonom u kombinaciji benzin – struja, koji je kumulativno proizveden više od 2 miliona vozila. Takođe u period od 1996 do 2003 godine je proizvela 1,900 vozila Rav4 EV – prvi automobil na svijetu sa nikl-metalhidrid baterijom.

PROČITAJTE JOŠ:  Iz prodaje se povlače suhe smokve

Vozilo koje će biti izloženo na sajmu u L.A. usvaja Teslin električni sistem. Ranija verzija je razvijana samo od strane Toyote i  ima neke tehnološke razlike, ali u biti, novo vozilo se smatra nasljednikom predhodnog.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...