Šta se dešava sa moto utrkama u BiH?

- Advertisement -

Motociklizam u BiH, kao i automobilistički sportovi, imaju izvjesnu tradiciju na ovim prostorima. No, poslije nesretnog rata, u BiH se konstantno vodi borba oko organizacija utrka pa se nerijetko dešavaju paralelne utrke, pravi se više šampionata, a pojedinci koji žele da dignu kvalitet na viši nivo često bivaju odbačeni, i izloženi raznoraznim pritiscima.

U posljednje vrijeme, dešava se i interesantna situacija i sa motociklističkim sportom. Od Motociklisitičkog Saveza BiH, primili smo obavijest o generalijama i informaciju o tome da je ova institucija osnovana 11.07.2011. godine, a da je u sudske spise upisana u septembru prošle godine. Istovremeno, znamo da se u međuvremenu do danas održalo nekoliko utrka, međutim, prema riječima predstavnika Motociklističkog Saveza, oni nemaju nikakve veze sa BIHAMK-om niti sa SAMS-om u BiH, i trke koje su održane, organizovane su isključivo u režiji Motociklističkog saveza BiH.

Ipak, i pored toga, što ih niko nije kontaktirao, BIHAMK je uredno ove trke upisao u svoj kalendar održavanja utrka, te za održane utrke uredno pripisao sebi zasluge.  BIHAMK, odnosno SAMS doduše, uredno ima FIM i UEM licence, no kako tvrde u MS BiH, to je samo pitanje vremena kada će Ministarstvo Civilnih poslova osporiti. Nakon osnivačke Skupštine SAMS BiH, ova institucija je uputila zahtjev za upis u Sudski registar i Ministarstvo Pravde im je odgovorilo da se Rješenje ne može izdati, te da mogu osnovati samo Auto savez, jer Moto savez već postoji.

Od strane MS BiH, dostavljeni su nam i ovi podaci:

Dana 11.07.2011. godine osnovan je Motociklistički savez Bosne i Hercegovine. Osnivanje saveza potvrđeno je Rješenjem Ministarstva Pravde Bosne i Hercegovine broj: UP08-07-1-1481/11 (od 13.09.2011.god.), te je upisan u registar Ministarstva pravde BiH, kao i Ministarstva civilnih poslova BiH. MS BiH je formiran u skladu sa Zakonom o sportu Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj 27/08) i Zakonom o udruženima i fondacijama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj 32/01, 42/03 i 63/08). MS BiH je granski savez dobrovoljno udruženih Sportskog auto-moto saveza Republike Srpske (SAMS RS) i Motociklističkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine (MS FBiH). Savez je osnovan radi ostvarivanja ciljeva i zadataka kao samostalna organizacija za obavljanje djelatnosti u motociklizmu, posebice u motociklističkom sportu. Savez je interesna, sportska i nepolitička organizacija.

Područje djelatnosti Saveza je teritorija Bosne i Hercegovine.

Naziv udruženja je: MOTOCIKLISTIČKI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE,  a skraćeni naziv je MS BiH.

Naziv udruženja na engleskom jeziku je: „MOTOCYCLE ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERZEGOVINA „

Sjedište MS BiH je u Banjaluci, Ul. Knjaza Miloša 29 b, a prvi izabrani Predsjednik saveza je Davor Kožul.

Savez ima svojstvo pravnog lica/osobe sa pravima i obavezama utvrđenim zakonom i svojim Statutom.

Savez ima pečat i štambilj.

Savez je vrhovni sportsko-stručni organ za motociklistički sport Bosne i Hercegovine. Službeni WEB site MS BiH je www.msbih.ba

Preuzeto sa www.pungas.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...