“Spaček & 70 godina avangarde na kotačima“

- Advertisement -

U Francuskoj čitaonici je otvorena izložba “Spaček & 70 godina avangarde na kotačima (1948.-2018.)” u povodu 70 godina postojanja Citroena 2CV, popularnog “spačeka”.

Organizatori izložbe čije je uprizorenje održano u Francuskoj čitaonici i u sklopu koje je izložen primjerak Citroena 2CV, kao i njegovi slični modeli u umanjenom obliku, su Francuski institut u Hrvatskoj, Muzej automobila Ferdinand Budicki i Citroen klub Croatia.

Izložbu je otvorio francuski veleposlanik u Hrvatskoj Philippe Meunier sa Valentinom Valjkom iz Muzeja automobila Ferdinanad Budicki.

Francuski veleposlanik Meunier “spačeka” je okarakterizirao kao “uvijek vjernog po seoskim cestama i u različitim razdobljima te pravim spomenikom automobilske povijesti još prije pojave snažnih automobila”.

PROČITAJTE JOŠ:  Bh. državljanin sa 2,74 promila alkohola napravio haos na autoputu u Hrvatskoj

Kazao je kako je “spaček” bio redovita zvijezda na filmovima, poznat kao “spaček” ili “čudovište” u bivšoj Jugoslaviji, kao “dvije grive” u Belgiji, “auto-žaba” u Senegalu, “patka” kao aluzija na ružno pače u Njemačkoj, Nizozemskoj i Mađarskoj, “krpa citroen” u Finskoj, “limeni puž” za Britance ili “koza” za Panonce, javlja Anadolu Agency (AA).

Istaknuo je kako “spaček” predstavlja i francusko-jugoslavensku priču jer je 1960. potpisan ugovor sa jugoslavenskim “Tomosom” za sastavljanje modela 2CV u Kopru, što je rezultiralo otvaranjem tvrtke “Cimos” koja je uz “spačeka” proizvodila i model “diana”, i dr.

“Spaček” je model automobila koji je prodan u svijetu u više od pet milijuna primjeraka, istaknuto je na otvorenju ove izložbe.

PROČITAJTE JOŠ:  Bh. državljanin sa 2,74 promila alkohola napravio haos na autoputu u Hrvatskoj

Hrvatska će iduće godine biti domaćin 23. svjetskog susreta ljubitelja spačeka kojega će upriličiti udruženje svih klubova citroena u svijetu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...