Automoto

Škoda Octavia i Superb DSG 4×4

0
Škoda Octavia i Superb DSG 4×4, Life.ba

Škoda Octavia i Superb DSG 4×4, Life.baŠkodini modeli Octavia i Superb od sada su obogaćeni kombinacijom 6-stepenog automatskog DSG mjenjača i pogona na sve točkove. Nova konfiguracija predviđena u kombinaciji sa 2.0 TDI snage 103 kW (140 KS) stiže u novembru ove godine.  Pomenuti agregat  nudi se s common rail tehnologijom i serijskim filterom za čestice čađi, te ispunjava stroge Euro 5 norme o emisiji štetnih plinova.

Uvođenjem atraktivne kombinacije pogona na sve točkove i automatiziranog DSG mjenjača s dvije spojnice, Škoda još jednom demonstrira svoje kompetencije u području pogona na sva četiri točka. Već godinama su varijante njenih modela Octavia i Superb s 4×4 pogonom izuzetno tražene: svaki deseti Superb  koji je pronašao put do svog kupca opremljen je upravo pogonom na sve točkove, dok je kod verzije Superb Combi ovo slučaj sa svakim petim prodatim primjerkom. Octavia s 4×4 pogonom također je veoma omiljena kod kupaca: samo kod Octavije Combi prodajno učešće verzije s 4×4 pogonom iznosi čak 15%. Ovaj model je, osim toga, u više navrata bio izbor broj 1 čitatelja stručnog magazina AutoBild Allrad, dok je model Octavia Scout ponio titulu „Best Crossover Estate“ uglednog britanskog  automagazina „4×4“.

Posljednja generacija pogona na sve točkove garantuje savršen komfor i sigurnost vožnje u Škodinim modelima Octavia i Superb, posebno zahvaljujući elektro-hidraulički kontrolisanoj Haldex–spojnici 4.generacije: kod dobrih uslova trakcije – kao na primjer na suhoj cesti – 96 posto momenta motora prenosi se na prednje točkove. Ovisno o situaciji u vožnji elektronsko upravljanje Haldex spojnice može do 90% snage prenijeti na stražnju osovinu.    Naime, u normalnim uslovima vožnje snaga se prenosi na prednje točkove. Kada dođe do njihovog proklizavanja, inovativna Haldex spojnica za svega 100 milisekundi odgovarajuću snagu prebacuje i na stražnju osovinu, kako bi osigurala izvrsnu stabilnost na cesti i dobru upravljivost vozilom na terenu, ali i na klizavoj cesti.

Nova ponuda modela Octavia i Superb predstavlja još jednu kariku u lancu Škodine filozofije poznate pod sloganom „Simply Clever“. Cilj je stalno optimiranje korisne vrijednosti vozila zajedno sa optimalnim odnosom uloženog i dobivenog. Stoga je i uspjeh zagarantovan: u prvih osam mjeseci ove godine Škoda je svojim kupcima isporučila pola miliona automobila, što predstavlja porast prodaje od čak 13 procenata u odnosu na isti period 2009. godine.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)