[video] Motosport kakav još niste vidjeli: spoj driftinga i plesa

- Advertisement -

U Johannesburgu je održano Red Bull Shay’ iMoto 2021 takmičenje u spinningu, motosportu koji sve brže osvaja Afriku, a pobjedu je odnio Samkeliso „Sam Sam“ Thubane. Radi se o spoju driftinga i akrobacija koje takmičari izvode na automobilima u pokretu.

Spinning je nastao u Sowetu (Južna Afrika), kao ritual kojim se u eri Apartheida odavala počast ubijenim gangsterima. Dvije decenije kasnije, najpopularniji je motosport Afrike.

Ovaj sport je divlja mješavina driftinga i kreativnog izraza kroz pokret. Vozači automobile voze slično kao u driftingu, izvodeći trikove i okrećući se ukrug, dok se njihovi suvozači penju van iz automobila i izvode vratolomije na karoseriji, ili čak vise naopačke sa prozora dok su im glave milimetre iznad tla.

Glavni cilj je zabaviti publiku „visokooktanskim predstavama“, za što nisu neophodni skupi hipermoderni automobili: klasični BMW 325i još uvijek je prvi izbor ozbiljnih takmičara.

PROČITAJTE JOŠ:  Banjalučka policija istražuje navode o presretanju djece u blizini jedne osnovne škole

„Najjednostavnije, spinning je umijeće kontrolisanja haosa dok zabavljate ljude, baš kao pozorište. To liči na putujući cirkus s kojim mi, kao plaćeni izvođači, putujemo od grada do gada i zabavljamo mase. Drifting je, s druge strane, motosport s jasnim pravilima i formatom.“, kaže Vic Pardal, Sportski direktor takmičenja Red Bull Shay’ iMoto.

U Johannesburgu je nedavno održano takmičenje Red Bull Shay’ iMoto 2021, a titulu pobjednika odnijeo je Samkeliso „Sam Sam“ Thubane. Najnovija zvijezda spinninga u finalu je pobijedila Boksieja.

Iako ovaj sport tradicionalno nije takmičarski, Sam Samova pobjeda trebala bi pomoći da stekne širu popularnost u svijetu, idući koracima globalne drifting zajednice.

PROČITAJTE JOŠ:  Još se traga za tijelom malene Danke Ilić

Spinning je duboko ukorijenjen u južnoafričkoj kulturi. Uprkos konkurenciji, među vozačima postoji snažan duh drugarstva, jer za njih to nije samo sport već kultura koja ih spaja.

„To je kultura, pokret i jedini motosport koji uključuje sve ljude i rase. Tradicionalno se koristio za slavljenje života pokojnika na sahranama, te za druge proslave i u svrhe s onu stranu zakona. Otkako u Južnoj Africi postoje automobili sa zadnjim pogonom, ljudi se bave spinningom. Ipak, danas se jako razlikuje od onoga što su nečiji otac ili djed radili na parkingu rekreativnog centra“, pojašnjava Pardel.

Uz škripu guma, riku motora i vrtoglave okrete, spinning izlazi iz „motosport undergrounda“ i postaje sve popularniji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...