Pogledajte video: Niko još nije letio avionom kroz tunel, osim…

- Advertisement -
Niko nikad nije letio avionom kroz tunel sve dok Italijan Dario Costa nije projurio kroz čak dva tunela u blizini Istanbula i to prosječnom brzinom od 245 km/h.
Bila je zora, u subotu, 4. septembra 2021. godine, kada je Dario Costa, profesionalni pilot projurio svojim posebno modificiranim trkaćim avionom kroz dva tunela u Turskoj. Vi tada vjerovatno još niste ni doručkovali.
S više od dvije decenije letačkog iskustva i brojnim podvizima, ovaj 41-godišnjak ima više od 5.000 sati u zraku, a više od polovice toga su akrobacije.
On je čak prvi Italijan koji je ostvario pobjedu u klasi Red Bull Air Race Challenger. Costa je godinama sanjao o letu kroz tunel i ovo mu je dosad najzahtjevniji i najsloženiji poduhvat.
Nikad u životu nisam letio u tunelu – niko to nikada nije učinio
Okružen betonskim lukom, Costa je poletio pri prigušenom svjetlu prvog tunela u 6:43 po lokalnom vremenu, a kako mu je sunce tada bilo iza leđa, to je značilo optimalne ambijentalne uslove. U video materijalu pogledajte kako je to izgledalo.
Od polijetanja do izlaska iz drugog tunela, prešao je udaljenost od 2,26 km, i za manje od 44 sekunde, Dario Costa je postavio Guinnessov svjetski rekord! Ali i još neke:
Let je priznat kao Guinnessovim rekord za najduži let kroz tunel (1.610 m), a Costi je za to uručen i službeni certifikat. Četiri druga značajna rekorda bila su: prvi let avionom kroz tunel, najduži let pod čvrstom preprekom, prvi let avionom kroz dva tunela i prvi polet aviona iz tunela.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...