Automoto

Počela proizvodnja novog Volva V60

0
Počela proizvodnja novog Volva V60, Life.ba

Počela proizvodnja novog Volva V60, Life.baProizvodnja novog Volva V60 počela je u tvornici Torslanda. Novi karavanski V60 model, zajedno sa limuzinskim S60 modelom, predstavlja najdinamičniji Volvo automobil svih vremena. Pri punom proizvodnom kapacitetu, tvornica će dnevno proizvoditi oko 240 primjeraka Volva V60.

Prvi verifikacijski prototipovi novog Volva V60, prošli su kroz pogone tvornice Torslanda još u januaru kao dio predserijskog proizvodnog procesa. Sada je započela serijska poizvodnja, a V60 je zapravo prvi model, proizveden u skladu sa novim proizvodnim sistemom Volvo Car korporacije, nazvanim GPDS (Global Product Development System), odnosno sistem razvoja globalnih proizvoda.

U nadolazećim sedmicama, dnevno će se proizvoditi oko 60 vozila. Sredinom septembra, dnevna će se proizvodnja povećati na preko 100 vozila, a početkom novembra, pri punom kapacitetu, dnevno će se proizvoditi oko 240 primjeraka Volva V60.

Godišnja proizvodnja Volva V60 se procjenjuje na oko 50.000 jedinica. Najveći dio (90%) od ove brojke, kupce će naći u Evropi. Pet najvećih tržišta su Švedska, Velika Britanija, Holandija, Italija i Njemačka.

Sve u svemu, pet različitih modela se proizvodi u tvornici Torslanda. Pored novog V60, tu su i Volvo modeli S80, V70, XC70 i XC90. Prošle godine u Torslandi je proizvedeno 102.762 automobila, a čini se da će ove godine ta brojka porasti na 135.000 automobila.

„Zbog globalne ekonomske krize, tvornica je prošla kroz težak period, ali sada se oporavila. Naši su radnici uložili mnogo truda u povećanje efikasnosti i standardizaciju radnih metoda. Već sada dajemo izuzetne rezultate po pitanju kvalitete – najbolje ikad zapravo. Zbog toga je odlično imati novi automobil u proizvodnom portfoliju“ – kaže Magnus Hellsten, stariji potpredsjednik proizvodnje pri Volvo Car korporaciji.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)