Automoto

Peugeot, pobjednik Dakara 2016

0

Dvadeset godina nakon svog zadnjeg uspjeha Peugeot je postigao petu pobjedu na reliju Dakar u svojoj historiji. Peugeot 2008 DKR sa pogonom na dva točka slavi sa svojom najslavnijom posadom ove utrke: Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret.

•  Peugeot je pobijedio na Dakaru na svom drugom nastupu u ovoj utrci po Južnoj Americi.

•   Peugeot 2008 DKR na Dakaru 2016.: devet od dvanaest etapnih pobjeda; sedam dvostrukih pobjeda, od toga dvije trostruke pobjede.

•  25 godina nakon svog prvog uspjeha (sa motorom) Stéphane Peterhansel je postigao 12. pobjedu na reliju Dakar (šest sa motorom, šest s automobilom sa svojim suvozačem Jeanom-Paulom Cottretom).

•   Cyril Despres/David Castera i Sébastien Loeb/Daniel Elena su nam na ovogodišnjem Dakaru priredili lijepa iznenađenja. Prva dvojica su reli završila na sedmom, a druga dvojica na devetom mjestu.

•    Tri od četiri Peugeot 2008 DKR trkaća automobila su stigla do cilja. Carlos Sainz/Lucas Cruz, koji su još četiri dana prije cilja bili u vodećoj poziciji, nisu se uspjeli pridružiti kolegama na pobjedničkom postolju na cilju. Međutim, značajno su doprinijeli da se postigne ovakav rezultat.

PROČITAJTE JOŠ:  Napomena za vozače: Od danas na snagu stupa nova odluka

https://www.youtube.com/watch?v=a7ijlmW3o4A

ZLATNA ZBIRKA USPJEHA

Ovaj trijumf je najnovije poglavlje u već bogatoj historiji uspjeha marke Peugeot u moto sportu, koja već bilježi četiri pobjede na Dakaru, osvojene u Africi između 1987. i 1990. godine, kao i brojne druge uspjehe sa najrazličitijih takmičenja kao što su 24 sata Le Mansa, Pikes Peak ili WRC reli.

I ova pobjeda biće upisana u Peugeot  zbirku uspjeha kao nešto specijalno jer je ostvarena na tek drugom nastupu u Južnoj Americi. Tri Peugeot 2008 DKR su stigla do cilja.

Takav grupni rezultat nikad ne bi bio ostvaren bez međusobne pomoći svih članova tima ili bez onih pravih junaka iz pozadine, neumornih mehaničara. Cyril Despres, koji je odlično obavio posao na svom drugom reliju u automobilu i doprinio jednoj od sedam dvostrukih pobjeda, istaknuo se kao pravi anđeo čuvar svojih kolega iz tima jer im je nekoliko puta priskočio u pomoć kod otklanjanja kvara. Time se upisao među legende sportskog duha i prijateljstva ovog takmičenja…

PROČITAJTE JOŠ:  Dobio kaznu zbog prevoza građe, pa se čudio

https://www.youtube.com/watch?v=N8KBxpKO3lM

“Mr DAKAR” JE PONOVO ZADAO UDARAC

Peterhansel i Cottret u Peugeot 2008 DKR br. 302 su sakupili svo svoje stručno znanje i dovezli se na rampu na cilju u Rosariu kao pobjednička posada. Za njih je to već šesta zajednička pobjeda, a Stéphane Peterhansel si je sa ovom šestom pobjedom među motoristima izborio već dvanaestu pobjedu. 25 godina nakon svog prvog uspjeha dodatno je popravio svoj rekord i ponovo potvrdio svoj slavni naziv “Mr. Dakar”!

EKIPA SPECIJALACA!

Pored 9500 kilometara koje treba preći u dva tjedna između Argentine i Bolivije u ekstremnim vremenskim uslovima i na nadmorskoj visini do čak 4800 metara, tim Team Peugeot Total si je postavio veliki izazov sa jednom od najimpresivnijih posada specijalaca koje smo ikad do sada mogli vidjeti na startu ovog takmičenja. Posadama iz 2015. godine.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)