Automoto

Peugeot EX1 oborio šest rekorda

0
Peugeot EX1 oborio šest rekorda, Life.ba

Peugeot EX1 oborio šest rekorda, Life.baPeugeot EX1, novo konceptualno vozilo na struju, je još jedna Peugeot inovacija koja je predstavljena kao dio obilježavanja jubilarnih 200 godina postojanja.

Iako je tek nedavno predstavljen, Peugeot EX1 je već oborio 3 svjetska rekorda u segmentu ubrzanja i 3 rekorda u izdržljivosti na Linas-Montlhéry stazi. EX1  nije “klasični” roadster, već je njegova konstrukcija oblikovana kao “kapljica vode”, sa stražnjim dijelom oko dva stražnja točka smještena vrlo blizu jedan drugog. Dimenzije putničke kabine smanjene su kako bi se težina mogla ravnomjerno rasporediti, a nema dodatne težine na prevjesima.

Struktura karoserije izrađena je od karbonskih vlakana radi optimalne težine i čvrstoće. Dimenzije automobila (visina od 0,9 m i širina od 1,77 m) pridonose ukupnoj efikasnosti, snižavanjem centra gravitacije i usavršenom aerodinamikom.

Električni motor je potencijalni izvor izuzetnog užitka u vožnji zahvaljujući izuzetnim mogućnostima ubrzanja, ali i tihom radu i lakoći upravljanja. Na konceptnom automobilu EX1 nalaze se dva električna motora, po jedan u svakoj osovini, s ukupnom snagom od 340 KS.

Na temelju 200 godišnjeg iskustva i inspiracije Peugeot obnavlja svoj stil, vizualni identitet, kompletira svoju ponudu mobilnosti i utvrđuje svoje internacionalne ambicije. Peugeot nastavlja razvoj sa lansiranjem RCZ-a, ION-a, 100 % električnog vozila, 408-ice u Kini, tri nova modela u Latino Americi i servisa “Mu by Peugeot” u Evropi.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)