Automoto

Peugeot 3008 – Prvi hibridni crossover sa dizel motorom

0
Peugeot 3008 – Prvi hibridni crossover sa dizel motorom, Life.ba

Peugeot 3008 – Prvi hibridni crossover sa dizel motorom, Life.baDizajniranjem modela 3008 HYbrid4, Peugeot je stvorio novu vrstu vozila koja kombinuje užitak u vožnji i zaštitu okoliša. Naziv modela HYbrid4 označava hibridizaciju dizel motora (2,0 litreni HDi FAP 163 KS) koji u kombinaciji sa električnim motorom od 37 KS nudi maksimalnu snagu od 200 KS.

Posebna zadovoljstva u vožnji su moguća i kroz četiri različita  režima vožnje – automatskog u kojem sistem nezavisno kontroliše obje jedinice, potpuno električnog pri kojem se emituje 0% štetnih CO2 gasova, 4WD u kojem sistem nastoji maksimalno iskoristiti obje pogonske jedinice u svrhu kontinuiranog pogona na sva četiri točka i Sport koji omogućava maksimalno iskorištavanje punog potencijala od 200 KS.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Peugeot se još sa modelom 106 Electric, koji je od 1995. do 2003. godine bio najprodavaniji model sa 0% emisije štetnih gasova, pozicionirao kao vodeći proizvođač automobila u segmentu električnih vozila. Tu poziciju učvršćuje sa modelom iON koji će biti u potpunosti na električni pogon kao i sa novom 3008-icom.

Jedna od specifičnosti modela 3008 HYbrid4 je i posljednja generacija Stop&Start sistema koji HDi dizel motor stavlja na standby u situacijama kada vozilo miruje (na semaforu, u gradskoj gužvi ili na stop znaku) i prebacuje na električni pogon što znantno smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova. Pri tome je ponovo prebacivanje na dizel motor jednostavno i moguće u svakoj prilici.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Peugeot 3008 Hybrid4 će se proizvoditi u pogonima u Sochauxu i u Mulhousu, a na tržištu Evrope  će biti u 2011. godini. Više informacija i detalja o modelu i Peugeot novitetima će biti dostupno na predstojećem sajmu automobila u Parizu.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.