Automoto

Opel Manta i Ascona A navršile 40 godina

0
Opel Manta i Ascona A navršile 40 godina, Life.ba

Opel Manta i Ascona A navršile 40 godina, Life.baOpel je odavno savladao vještinu pretvaranja specijaliziranih proizvoda u beststelere. Dok danas fleksibilni jednovolumeni kao što su Meriva i Zafira diktiraju trendove, u 1970-ima su Manta i Ascona otvorile nove segmente za Opel kao proizvođača automobila, prodavši se za samo pet godina u gotovo 1,2 milijuna primjeraka. No premda su dijelile istu tehničku osnovu, bile su namijenjene različitim skupinama kupaca: Manta je bila dinamičan sportski kupe, a Ascona udoban obiteljski automobil ili kompaktni karavan.

Manta – kupe s obiteljskim nagnućem

Opel Manta i Ascona A navršile 40 godina, Life.baManta je predstavljena medijima u rujnu 1970. u Hotelu Maritim na Timmendorfer Strandu, nedaleko njemačkog grada Lübecka na Baltičkom moru. Ovaj elegantni kupe nosio je crtež velike raže temeljen na fotografijama koje je načinio francuski oceanolog Jacques-Yves Cousteau. Oblikovan prema takozvanim pony-automobilima koji su tada bili popularni u SAD-u, sportska je Manta bila pozicionirana kao vozilo koje je odgovaralo na nove zahtjeve tržišta – negdje između klasičnog kupea i tradicionalne limuzine. Kao pony-automobili, Manta je bila moderna, no istovremeno i pogodna za svakodnevne potrebe obitelji.

Do kraja šezdesetih sve se više mladih kupaca automobila (i onih koji su bili mladi u srcu) odlučivalo za atraktivne kupee. Individualizam je bio u modi, a robusne linije Mante pogodile su ravno „u sridu“. U prvoj polovici 1971. kada je počela prodaja, Opel je prodao 55.399 Manti.

Svestrana – automobil za svakoga

Manta je dijelila proizvodnu liniju i podvozje ugođeno za dinamičnu vožnju s Asconom. U njoj su 1,6-litarski motori sa 68 i 80 KS bili novost. 1,9-litarski S motor u ponudi sa sportskom Mantom SR došao je iz Opel Rekorda, imao je 90 KS i prvotno je bio rezerviran za Mantu. Početni model iz linije Manti bila je 1,2-litarska verzija sa 60 KS predstavljena 1972. Manta GT/E imala je premijeru 1973. s 1,9-litarskim S motorom i Boshovim L-Jetronicom. Imao je snagu od 105 konja. Manta A je bila prvi Opel s elektroničkim ubrizgavanjem. Tako opremljen GT/E imao je 15 KS više od 1,9-litarskog S motora. U skladu sa stilom tog doba, Manta GT/E je odustala od kromiranih ukrasa u korist crnih matiranih površina.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

U travnju 1975., ubrzo nakon debija Mante B, predstavljen je posljednji specijalni model: Manta Black Magic je bila posve crna s crveno-narančastim ukrasnim trakama na bočnim dijelovima karoserije. Opel je napravio 498.553 primjeraka Mante A.

Ascona – automobil za tehničku budućnost

Opel Manta i Ascona A navršile 40 godina, Life.baAscona A imala je svoju premijeru na Torinskom salonu 1970. te je prema novinskim napisima odmah bila prozvana „automobilom za tehničku budućnost“. Bila je pozicionirana između Kadetta i Rekorda ciljajući na sve veći segment kupaca. Do ožujka 1975. napravljeno je 691.438 Ascona A.

Podvozje, ovjes i pogonski sustav Ascone i Mante bili su posve jednaki. Na prednjoj su osovini bili nezavisno ovješeni kotači s oprugama i teleskopskim amortizerima. Krutu stražnju osovinu kontrolirala su dva odvojka i Panhardova šipka.

Ascona je bila dostupna kao limuzina s dvojim i četvorim vratima u standardnoj i luksuznoj verziji. Imala je 1,6-litarski četverocilindrični motor sa 68 KS, a postojala je i S-verzija s većom kompresijom i 80 KS. Kao i veći četverocilindrični motori kod Rekorda, pogonski sustav Ascone također je imao poprečno postavljenu bregastu osovinu u glavi cilindra, što je poznato kao „bregasta osovina u glavi“. Jeftin početni model bio je predstavljen uz premijeru 1,2-litarskog motora sa 60 KS u ožujku 1972.

Ascona Voyage – nova sredina

Opel Manta i Ascona A navršile 40 godina, Life.baPionir svih obiteljskih karavana, inovativna Ascona Voyage, bila je vrlo popularan dodatak Opelovoj ponudi. Karavanska izvedba s dvama vratima nije bila klasični karavan, nego više automobil za slobodno vrijeme, s dovoljno prostora za gumeni čamac ili bicikle. Bio je to savršen automobil za mlade obitelji. „Tih su dana želja za putovanjem, kampiranjem, bavljenjem sportovima – posebno onima koji iziskuju dosta opreme kao što su sportovi na vodi – jednostavno zahtijevali osobni automobil s puno prostora i mogućnosti transporta. No nisu smjeli biti napravljeni nikakvi ustupci kada se radilo o udobnosti za putnike. Automobil koji smo dizajnirali kako bi zadovoljio sve te potrebe je Ascona Voyage“, navodi se u medijskim materijalima. Ascona Voyage originalno je ponuđena samo kao verzija L – linija je proširena prvi put 1974. manje luksuznom karavanskom verzijom.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Ascona SR – izbor pobjednika

Ascona 1.9 S i Ascona SR bile su predstavljene u proljeće 1971. Verzija SR dolazila je s 1,6-litarskim S motorom s 80 KS ili 1,9-litarskim agregatom s 90 KS. Moguće je bilo naručiti dvije još snažnije verzije s trostupanjskim automatskim mjenjačem kao opcijom. Oprema s modelom SR bila je također dostupna za Voyage, što je tada bila novost u segmentu karavana. Kod limuzine je to ilustriralo Asconin sportski potencijal.

Opel Manta i Ascona A navršile 40 godina, Life.baGodine 1974. Walter Röhrl i Jochen Berger našli su se na startnoj crti Europskog relijaškog prvenstva s dvovratnim limuzinama. Ascona tima Opelovih europskih distributera imala je modificiran četverocilindrični motor nabrijan na zapreminu od 2 litre s aluminijskim glavama cilindara, koji je davao 200 KS pri 6.700 okretaja u minuti. Röhrl i Berger su pobijedili u šest od osam utrka i osvojili Europsko relijaško prvenstvo, sakupivši dotad nedosegnutih 120 bodova. Godine 1975. Röhrl i Berger osvojili su Akropola reli i zabilježili prvu Opelovu pobjedu na utrci svjetskog relijaškog prvenstva u svojoj Asconi A, koja je nedugo zatim zamijenjena Asconom B.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.