Automoto

Kako je stari dobri Opel Kadett ponizio Ferrari 458 Speciale i Porsche 997 Turbo S [video]

0
Kako je stari dobri Opel Kadett ponizio Ferrari 458 Speciale i Porsche 997 Turbo S [video], Life.ba
Opel Kadett

Opel Kadett E (1984. – 1991.): Posljednji Kadett bio je u svoje vrijeme najaerodinamičnija limuzina na svijetu (cD GSI: 0.30) i krasila ga je izvanredna svestranost. Dolazio je u hatchback i notchback-izvedbama, kao karavan i dostavno vozilo Combo. Bertone je napravio kabrio, a trkaća verzija s 270 KS bila je prava senzacija na šampionatu Deutsche Tourenwagen-Meisterschaft (DTM). Osnova je bio GSi motor sa 150 KS, što je dotad i u to vrijeme bilo praktički nezamislivo u kompaktnoj klasi. Napravljen je čak i prototip vozila na električni pogon nazvanog Impuls. Ovaj „automobil godine 1984.“ prodao se u gotovo 3,8 miliona primjeraka.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Ivana Knoll ne prestaje šokirati provokativnim izdanjima: Zamiješala kukovima u haljini na rese

Prvi Kadett predstavljen je davne 1936. godine, a do 1940. prodan je u više od 100.000 primjeraka. S pravom se može reći da je upravo Kadett stvorio i oblikovao evropsku kompaktnu klasu. Kratak pregled devet generacija koje su prethodile današnjoj Opel Astri možete pročitati na ovom linku. Na video materijalima u nastavku pogledajte kako se, “malo modificiran”, nosi sa modernim jurilicama današnjice kao što su Ferrari i Porsche 997 Turbo S. Joj kakvo poniženje!

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.