Novi Opel Combo Life i Combo

- Advertisement -

Peta generacija kompaktnog, višenamjenskog vozila Opel Combo predstavljena je jučer bh. novinarima na Trebeviću.

Ovaj novi model dostupan je kao verzija osobnog automobila Opel Combo Life i verzija gospodarskog vozila Combo – oba u brojnim varijantama. I Combo Life i Combo dostupni su kao standardna M (4,40 m) ili duga XL verzija (4,75 m).

Obiteljski jednovolumen opcionalno je dostupan kao petero ili sedmerosjed s dovoljno prostora za smještaj do 2693 litara prtljage.

Opel Combo
Opel Combo

Transporter (lako gospodarsko vozilo) dostupan je i kao podvozje s putničkom kabinom te s krovnim otvorom. Nudi utovarni volumen od 4,4 m3, dovoljno prostora za dvije europalete te može ponijeti do 1000 kg tereta. Ovu iznimnu fleksibilnost omogućuje posve nova arhitektura na kojoj se temelji Combo te profinjen dizajn.

Opel Combo
Opel Combo

Zahvaljujući novom pristupu u razvoju, nova generacija Comba nudi nenadmašan skup inovativnih tehnologija i pomoćnih sustava jednako u verziji osobnog automobila i gospodarskog vozila. Za razliku od normalnog postupka, Combo je od početka razvijan prema standardima za osobna vozila, a ne kao gospodarsko vozilo kojemu su naknadno dodane tehnologije da bi se svidjelo i obiteljima.

Upravo zato on dolazi s najvećom razinom tehnologija za udobnost i sigurnost u segmentu. Stoga profesionalci i radnici koji koriste gospodarsku verziju Comba mogu uživati u točno istim značajkama, sigurnosti i udobnosti kao obitelji.

Brojni pomoćni sustavi za vozača i sigurnosni sustavi, od automatskog tempomata do upozorenja na mogući frontalni sudar s prepoznavanjem pješaka i automatskim kočenjem u hitnom slučaju, preko upozorenja na umor vozača do upozorenja na objekt u mrtvom kutu ili head up display, povećavaju sigurnost obitelji u Combu Life, ali i putnika u Combu.

Opel Combo
Opel Combo

IntelliGrip s pet načina rada osigurava da vlasnici Comba mogu napustiti asfaltirane ceste radi slobodnih aktivnosti ili lakog pristupa gradilištima preko blatnih, pjeskovitih, pa čak i snijegom zametenih podloga.

Dodatna sigurnosna značajka dostupna je za furgonsku varijantu. Opcionalni stražnji surround pregled znatno povećava vidljivost kod furgona ili posve natovarenih vozila. Druga kamera u vanjskom retrovizoru sa suvozačke strane osigurava da vozač više ne mora brinuti o mrtvom kutu na toj strani vozila. A novi Combo može biti opremljen i novim sustavom bočnog čuvara utemeljenog na senzorima koji pomaže spriječiti iritantne i skupe manje udarce ili ogrebotine.

Opel Combo
Opel Combo

U varijanti lakog gospodarskog vozila izvanrednu udobnost jamče i grijana prednja sjedala (uključujući vanjsko sjedalo suvozačke klupe) i grijani upravljač.

Dvozonska kontrola klimatizacije osigurava ugodne temperature u vozilu za vrućih dana. Vozači Comba Life i Comba posve su povezani zahvaljujući najnovijim generacijama informacijsko-multimedijskih sustava kompatibilnih s platformama Apple CarPlay i Android Auto s dodirnim zaslonom u boji dijagonale 20,3 cm.

Ispod poklopca motora kupci će moći odabrati između cijelog niza benzinskih i dizelskih motora s turbopunjačem. Svi agregati kombiniraju visoku razinu agilnosti s ekonomičnom potrošnjom goriva.

Opel Combo
Opel Combo

Što se tiče mjenjača, Combo i Combo Life bit će dostupni s petero ili šesterostupanjskim ručnim mjenjačima i – prvi put u segmentu – opcionalnim osmerostupanjskim automatskim mjenjačem.

Opel stoga ponovno čini vodeće tehnologije dostupnima široj javnosti u tom segmentu.

Robustan izgled osobnog automobila naglašava viši poklopac motora u odnosu na druge automobile u segmentu, Opelovi tipični elementi dizajna kao što su LED svjetla za dnevnu vožnju u obliku krila i debeli blatobrani povezani s pragovima.

Motori usklađeni sa standardom Euro 6d-TEMP

Novi Combo Life učinkovit je do srži, no to ne znači da ovo iznimno svestrano vozilo za aktivnosti u slobodno vrijeme pristaje na kompromise kad se radi o uživanju u vožnji. Stoga portfelj živahnih i štedljivih benzinskih i dizelskih motora (potrošnja goriva: gradska vožnja 6,9 – 4,5 l/100 km, otvorena cesta 5,2 – 3,8 l/100 km, kombinirano 5,8 – 4,1 l/100 km, 133 – 108 g/km CO2) nudi odgovarajuće vozne performanse.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Dini Merlinu pozlilo na Baščaršiji: Odvezla ga Hitna pomoć

Motori posve načinjeni od aluminija već su usklađeni sa strogim emisijskim standardom Euro 6d-TEMP te su prvi put uzete u obzir stvarne emisije prilikom vožnje.

Opel Combo
Opel Combo

Motor s vrha ponude jest novi 1,5-litarski dizel s 96 kW/130 KS s tehnologijom Start/Stop i turbopunjačem s promjenjivom geometrijom turbine (potrošnja goriva: gradska vožnja 4,9 – 4,8 l/100 km, otvorena cesta 4,3 – 4,0 l/100 km, kombinirano 4,5 – 4,3 l/100 km, 118 – 114 g/km CO2).

Agregat nudi vršni okretni moment od 300 Nm već pri 1750 okr./min te je uparen sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem.

On ubrzava Combo Life od 0 do 100 km/h za 10,6 sekundi, a srednji raspon od 80 do 120 km/h u petoj brzini prolazi za 10,1 sekundu.

Radi optimizirane obrade ispušnih plinova, sustav kontrole emisija na 1,5-litarskom dizelskom motoru – koji se, usput, sastoji od oksidacijskog katalitičkog konvertera/adsorbera NOx, ubrizgavanja tekućine AdBlue, SCR katalitičkog konvertera (za selektivnu katalitičku redukciju) i dizelskog filtra za čestice –  kompaktna je jedinica smještena u neposrednoj blizini motora.

Adsorber NOx djeluje kao katalitički konverter za pokretanje hladnog vozila i od početka ograničava emisije dušikova oksida prije nego što SCR preuzme, kad se radne temperature povećaju.

Uz to, Combo Life bit će prvi put dostupan i s ultramodernim osmerostupanjskim automatskim mjenjačem (potrošnja goriva: gradska vožnja 4,8 – 4,6 l/100 km, otvorena cesta 4,3 – 4,1 l/100 km, kombinirano 4,5 – 4,3 l/100 km, 118 – 113 g/km CO2).

Novi osmerostupanjski automatski mjenjač dostupan je s četverocilindričnim dizelskim motorom s 96 kW/130 KS i ne samo da omogućuje posebno glatku promjenu stupnjeva prijenosa, nego i pomaže dodatno smanjiti potrošnju goriva i emisije.

Dostupno je još 1,5-litarskih dizelskih motora sa 75 kW/102 KS i tehnologijom Start/Stop (potrošnja goriva: gradska vožnja 4,9 – 4,5 l/100 km, otvorena cesta 4,3 – 4,0 l/100 km, kombinirano 4,5 – 4,2 l/100 km, 118 – 110 g/km CO2) te model s početka ponude s 56 kW/76 KS (potrošnja goriva: gradska vožnja 4,6 l/100 km, otvorena cesta 3,9 – 3,8 l/100 km, kombinirano 4,2 – 4,1 l/100 km, 110 – 108 g/km CO2).

Oba su motora uparena s peterostupanjskim ručnim mjenjačem. S tim agregatima Combo Life postiže vršni okretni moment od 250 i 230 Nm pri samo 1750 okr./min.

Opel Combo
Opel Combo

Kupci koji preferiraju benzinske motore mogu naručiti Opel Combo Life s motorom 1.2 Direct Injection Turbo s 81 kW/110 KS (potrošnja goriva: gradska vožnja 6,9 – 6,3 l/100 km, otvorena cesta 5,2 – 5,0 l/100 km, kombinirano 5,8 – 5,5 l/100 km, 133 – 125 g/km CO2).

 

Taj kompaktan i učinkovit trocilindrični motor dolazi s tehnologijom Start/Stop i šesterostupanjskim ručnim mjenjačem.

Nudi vršni okretni moment od 205 Nm pri samo 1750 okr./min i ubrzava Combo Life od 0 do 100 km/h te od 80 do 120 km/h za oko 12 sekundi.

Radi što većeg smanjenja emisija čestica čađe, ta jedinica opremljena je benzinskim filtrom za čestice (GPF-om, gasoline particulate filter) smještenim blizu motora.

Takva konstrukcija omogućuje optimiziranu oksidaciju čestica koje filtar zaustavi.

Kratki pregled: Opel Combo

  • Pozicioniranje Comba: prostrani transporter kompaktnih dimenzija s fantastičnim tehnologijama. Dostupan u standardnoj (4,4 m) ili XL (4,75 m) verziji i razvijen s namjerom ponude vrhunske učinkovitosti profesionalcima i najnižih troškova vlasništva u segmentu zahvaljujući posve novoj arhitekturi. Dostupnost s dva ili tri prednja sjedala te kao podvozje s putničkom kabinom s pet sjedala. 

Dimenzije:

  • standardna verzija: 4403 / 1848 / 1825 (dužina / širina bez vanjskih retrovizora / visina u mm)
  • verzija XL: 4753 / 1848 / 1820 (dužina / širina bez vanjskih retrovizora / visina u mm)
  • volumen prtljažnika kod standardne verzije: od 3,3 do 3,8 kubičnih metara
  • volumen prtljažnika kod verzije XL: od 3,9 do 4,4 kubična metra
  • utovarna dužina kod standardne verzije: 3090 mm
  • utovarna dužina kod verzije XL: 3440 mm
  • nosivost: do 1000 kg kod standardne i verzije XL
PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jak požar u Sarajevu: Vatrogasci se bore sa stihijom u Novopazarskoj ulici

Dizajn:

  • pametan dizajn utovarnog prostora omogućuje smještaj dviju euro paleta – čak i kod standardne verzije
  • nizak utovarni rub od samo 557 mm
  • opcionalni krovni otvor omogućuje utovar dugačkih predmeta kao što su daske pod kutom
  • sve verzije s tri prednja sjedala imaju utovarni otvor za smještaj predmeta dužine do 3440 mm u vozilo
  • standardno šest karika za vezanje na podu, a dodatne četiri u srednjoj visini dostupne kao opcija
  • nov detaljan dizajn prednjeg dijela daje vozilu ukupno gledano privlačniji izgled
  • visok poklopac motora s dvije oštre crte koje se protežu od vjetrobranskog stakla do rešetke naglašavaju stabilnost, čvrstoću i robusnost
  • tipični Opelovi dizajnerski elementi kao što su Opelova krila spajaju se precizno kao definirana crta
  • dva kromirana krila na rešetci metaforički drže Opelov logotip
  • debeli blatobrani povezani s pragovima dodatno naglašavaju čvrstoću Opel Comba
  • ergonomski kokpit omogućuje vozaču lako dosezanje svih kontrola
  • središnja konzola jednostavno je podijeljena u tri područja:
    • informacijsko-multimedijski sustav nalazi se u gornjem dijelu konzole
    • kontrole grijanja i ventilacije smještene su u središnjem dijelu
    • donji dio nudi dodatni prostor za pohranu

Tehnologije, pomoćni sustavi i udobnost:

  • stražnji surround pregled kao pomoć za vozača znatno poboljšava vidljivost kod furgona ili posve natovarenih vozila
  • bočni čuvar
  • pokazatelj preopterećenosti
  • kontrola proklizavanja IntelliGrip
  • varijanta za gradilišta s podvozjem podignutim za 30 mm, prednjim i stražnjim krutim prečkama protiv prekretanja, povećanim promjerom guma i oprugama promjenjive razine tvrdoće
  • kontrola stabilnosti prikolice
  • upozorenje na objekt u mrtvom kutu s ultrazvučnim senzorima
  • napredna pomoć pri parkiranju
  • head up display
  • upozorenje na mogući frontalni sudar s prepoznavanjem pješaka i autonomnim kočenjem u hitnom slučaju
  • prepoznavanje prometnih znakova
  • pomoć pri držanju prometne trake
  • automatski tempomat
  • inteligentna prilagodba brzine
  • upozorenje na umor vozača
  • grijani kožni upravljač i prednja sjedala
  • sustavi Multimedia i Multimedia Navi Pro kompatibilni s platformama Apple CarPlay i Android Auto s dodirnim zaslonom u boji dijagonale 20,3 cm
  • Multimedia Navi Pro pokazuje i ažuriranja putem TMC-a (Traffic Messaging Channel, kanal s porukama o stanju u prometu)
  • bežično punjenje pametnog telefona

Motori i mjenjači:

  • motori usklađeni sa strogim budućim emisijskim standardima Euro 6d-TEMP
  • 5 dizelski motor s 96 kW/130 KS, tehnologijom Start/Stop i osmerostupanjskim automatskim mjenjačem (potrošnja goriva: gradska vožnja 4,9 – 4,5 l/100 km, otvorena cesta 4,4 – 4,1 l/100 km, kombinirano 4,5 – 4,3 l/100 km, 119 – 113 g/km CO2) ili šesterostupanjskim ručnim mjenjačem (potrošnja goriva: gradska vožnja 5,1 – 4,9 l/100 km, otvorena cesta 4,4 – 4,1 l/100 km, kombinirano 4,6 – 4,4 l/100 km, 123 – 116 g/km CO2)
  • 5 dizelski motor sa 75 kW/102 KS, tehnologijom Start/Stop i peterostupanjskim ručnim mjenjačem (potrošnja goriva: gradska vožnja 4,6 – 4,2 l/100 km, otvorena cesta 4,1 – 3,8 l/100 km, kombinirano 4,3 – 3,9 l/100 km, 114 – 104 g/km CO2)
  • 5 dizelski motor s 56 kW/76 KS i peterostupanjskim ručnim mjenjačem (potrošnja goriva: gradska vožnja 4,9 – 4,7 l/100 km, otvorena cesta 4,0 – 3,9 l/100 km, kombinirano 4,4 – 4,2 l/100 km, 115 – 110 g/km CO2)
  • 2 Direct Injection Turbo s 81 kW/110 KS, tehnologijom Start/Stop i šesterostupanjskim ručnim mjenjačem (potrošnja goriva: gradska vožnja 6,8 – 6,2 l/100 km, otvorena cesta 5,1 – 4,9 l/100 km, kombinirano 5,7 – 5,4 l/100 km, 131 – 124 g/km CO2)

Izvor: Opel

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...