Nova Opel Meriva

- Advertisement -

Inovativna, fleksibilna i sa stilom: Opel Meriva druge generacije, koja će se pojaviti u prodajnim salonima u maju, izgleda elegantno i krcata je inovativnim značajkama, smišljenim za optimizaciju fleksibilnog i lakog iskorištenja prostora. Drugim riječima, nova Meriva je prvakinja u ergonomskom dizajnu.

Kada je 2003. predstavio prvu generaciju Merive, Opel je stvorio novi tržišni segment malih, cjenovno pristupačnih jednovolumena. Sa svojim svestranim sustavom stražnjih sjedala FlexSpace, visokim položajem putnika te prostranom kabinom, Meriva je bila konstantno vodeća u segmentu tijekom svojeg životnog vijeka, i to ne samo po prodaji – premda je prodano više od milijun Meriva – nego i po kvaliteti. Meriva je imala najmanji postotak kvarova u konkurenciji 113 različitih modela prema podacima njemačkog TÜV-a u 2007. godini.

Hrabar iskorak

Druga generacija Merive na spava na lovorikama, već čini hrabar iskorak. Dizajnirana i razvijena u njemačkom Rüsselsheimu, ona prenosi Opelovu novu dizajnersku filozofiju na dinamičan, elegantan i istovremeno malen jednovolumen. Štoviše, Meriva podiže pristupačnu fleksibilnost na posve novu razinu funkcionalnosti, ergonomije i privlačnosti.

Izvana su tu, kao prvo, vrata FlexDoors – inovativan sustav stražnjih vrata sa šarkama straga koji umnogome olakšava pristup kabini, što je vrlo važna značajka za automobil Merivinog tipa kod kojeg se stražnja sjedala koriste redovito. Ovo je također prvi put da se automobil s takvim vratima masovno proizvodi. Tu je i opcionalni integrirani stražnji nosač za bicikl FlexFix koji ne samo da je lagan za korištenje, nego i čuva leđa jer ga nije potrebno montirati, niti visoko dizati bicikle.

U unutrašnjosti, najveće su promjene takoreći revolucionarne: stilska dotjeranost, inovativna svestranost i naglasak na udobnosti vodeći u klasi. U kabini se nalazi poboljšan sustav stražnjih sjedala FlexSpace, sada ima više prostora za pohranu stvari u kabini zahvaljujući FlexRailu – revolucionarnom konceptu prilagodljivih pretinaca na središnjoj konzoli, prednja sjedala nude najviše mogućnosti za podešavanje u segmentu, a ne zaboravimo ni opcionalna ergonomska prednja sjedala s posebnim AGR certifikatom.

Sve ove ergonomski dizajnirane značajke dokazale su njemačkom udruženju nezavisnih stručnjaka ortopeda i fizioterapeuta da Merivine specijalne značajke dugoročno pridonose zdravlju leđa. To se udruženje zove Akcija za zdrava leđa (Aktion Gesunder Rücken, AGR) i ono je dodijelilo Merivinoj opremi – standardnim vratima FlexDoors i sustavu sjedala FlexSpace te opcionalnim prilagodljivim prednjim sjedalima i nosaču bicikla FlexFix – svoj certifikat kvalitete. Meriva je prvi automobil koji ima toliko značajki s preporukom liječnika.

FlexDoors

Meriva svojim jedinstvenim vratima sa šarkama straga otvara novu dimenziju u pristupu stražnjim sjedalima. Vrata FlexDoors su pune veličine i otvaraju se nezavisno od prednjih vrata zahvaljujući korištenju sigurnog i čvrstog B-nosača koji osigurava povećanu rigidnost i pasivnu sigurnost.

Vrata FlexDoors olakšavaju ulazak i izlazak bez potrebe za zakretanjem ili klizanjem, čak i kad nema puno mjesta oko automobila. Za optimalni pristup vrata FlexDoors se mogu otvoriti pod maksimalnim kutem od 84 stupnja, što je puno više od uobičajenih 67 stupnjeva konvencionalnih vrata, i dolaze sa čvrstim kvakama na B-nosaču čije je korištenje intuitivno. Tako Merivini putnici na prednjim i stražnjim sjedalima uživaju u jednako lakom pristupu vozilu.

Sustav FlexDoors je posebno praktičan za roditelje koji se moraju nagnuti u kabinu kako bi pričvrstili dječju sjedalicu ili zavezali djetetu sigurnosni pojas. Kada se prednja i stražnja vrata otvore istovremeno, stvara se svojevrsna sigurnosna zona: stražnja vrata više ne dijele dijete od roditelja. Ovo pomaže roditeljima da imaju svoje mališane na oku kada oni, primjerice, izlaze iz automobila. Također je prirodnije i praktičnije vozaču ili suvozaču otvoriti stražnja vrata kako bi na stražnje sjedalo stavili jaknu, torbu sa spisima ili kišobran. FlexDoors također dodaje dašak stila. Ulaženje i izlaženje iz auta sada je puno prirodnije, a pored toga i izgleda puno elegantnije.

Kao punokrvna inovacija, sustav FlexDoors se razvija od davne 2005. godine, tako da osigurava vrhunsku kvalitetu, funkcionalnost, ergonomiju i sigurnost. Između ostaloga, inženjeri su razvili visokosofisticirani mehatronički automatski sustav zaključavanja pomoću kojeg su putnici uvijek zaštićeni kad god je vozilo u pokretu.

Novi standardi

Povećana fleksibilnost proširena je na sve aspekte nove Merive. Inovativni sustav stražnjih sjedala FlexSpace naslijeđen od prve generacije Merive dodatno je razvijen i rafiniran. Sada je potrebno manje pokreta kako bi se pomaknula stražnja sjedala i promijenio njihov raspored. Stražnja se sjedala mogu gurnuti unatrag i prema središtu kabine kako bi se otvorio veći prostor za dvoje putnika s puno mjesta za noge, ili se vanjska sjedala mogu gurnuti naprijed kako bi se produžio prostor prtljažnika i napravilo dovoljno mjesta za troje putnika. Preklapanjem sjedala dobiva se prtljažni prostor od 1.500 litara, a taj je manevar sada posve lagan zahvaljujući traci koja se prihvati i povuče jednom rukom za spuštanje naslona. Dodatne trake omogućuju preklapanje naslona stražnjih sjedala iz kabine kao i iz prostora prtljažnika.

Sjedala iz sustava FlexSpace omogućuju putnicima na stražnjoj klupi da sjede povišeno, iznad putnika na prednjim sjedalima, u takozvanom „kazališnom rasporedu“ koji nudi odličnu preglednost ceste.

Prostor za pohranu se značajno povećao u cijeloj kabini. Meriva nudi ukupno 32 dostupne lokacije za spremanje stvari. Revolucionarni sustav konzole FlexRail koji se sastoji od međusobno zamjenjivih pretinaca koji klize na aluminijskim nosačima smještenima između prednjih sjedala također značajno povećavaju ergonomiju nove Merive i istovremeno nude pokretljiv i prilagodljiv, a udoban naslon za ruku. Sustav FlexRail omogućen je visokim pozicioniranjem ručice mjenjača i električne ručne kočnice koja dolazi kao standardna oprema.

Nova velika i udobna prednja sjedala slične su strukture kao ona u Astri i Insigniji. Nude mogućnosti podešavanja vodeće u klasi – 240 mm naprijed/natrag i 65 mm po visini – čime ih korisnici različitih dimenzija mogu podesiti prema svojim potrebama. Također su dostupna, kao opcija, posve prilagodljiva sjedala koja je certificirao AGR, s dodatnom mogućnosti nagiba, pojačanom podrškom za lumbarni dio leđa i produžetkom za bedra te prilagodljivim naslonom za glavu s četiri položaja.

Novi dizajn

Meriva predstavlja korak dalje za Opelovu novu, ekspresivnu dizajnersku filozofiju u kojoj umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost. Ovu izvedbu prati isti fokus na dinamičnu eleganciju i kvalitetu kakav je već viđen kod Insignije i nove Astre.

Spuštena linija krova i Opelov prepoznatljivi bočni motiv oštrice ovdje su kombinirani s valovitom linijom stražnjeg prozora kako bi dali novoj Merivi svjež i prepoznatljiv karakter. Osim toga, poboljšavaju vidljivost za putnike na stražnjoj klupi, posebno djecu.

Unutra se nalazi ploča s instrumentima u obliku krila koja je sada spuštena i pomaknuta naprijed kako bi davala dojam širine i prostranosti. I središnji dio koji je nagnut naprijed također stvara osjećaj skulpturalnosti. Kabina je dostupna u šest različitih boja i kombinacija opreme, što je najveći izbor koji je ikada ponuđen s bilo kojim Opelovim modelom.

Učinkovite performanse

Sa svojih 4288 mm, nova Meriva ima 15 mm duži međuosovinski razmak  te 39 mm širi prednji i 45 mm stražnji trag kotača u usporedbi s prvom generacijom. Ovime je postignuto da nova Meriva ima poboljšano upravljanje i nudi udobniju vožnju. Njena prednja i stražnja osovina preuzeti su od Zafire, čime je ovaj Opelov novi mali jednovolumen blizak standardima više, kompaktne klase. Elektrohidraulički servo upravljač zamjenjuje prethodni čisto električni sustav. Standardne značajke aktivne sigurnosti uključuju kočnice s četiri diska, elektroničku kontrolu stabilnosti i kontrolu proklizavanja.

Ponuda motora nove Merive fokusirana je na učinkovite performanse koje su u skladu s Opelovom strategijom smanjenja (dowsizinga) i ugrađivanja turbopunjača kako bi se dobio ekonomičan automobil koji nudi udobnu i izbalansiranu vožnju. Snaga ponuđenih motora kreće se od 55 kW/75 KS do 103 kW/140 KS. Svi motori sukladni su s emisijskim standardima Euro 5.

Ponuda benzinskih agregata sastoji se od triju varijanti nove generacije 1.4-litarskog viševentilskog motora: 1.4-litarski model sa 100 KS s početka ponude jedini je motor sa standardnim usisom zraka te nudi promjenjiv rad ventila i poboljšan protok zraka.

Posve novi 1.4 Turbo snage 88 kW/120 KS s 175 Nm vršnog okretnog momenta ima u Merivi svoju premijeru, zamjenjujući motor 1.6 sa 105 KS. Novi motor emitira 10% manje ugljičnog dioksida i troši 10% manje goriva, a daje 15-postotno povećanje snage.

Još snažnija verzija 1.4 Turbo snage 103 kW/140 KS vrh je ponude. Ona nudi 200 Nm vršnog okretnog momenta i opremljen je 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. U usporedbi s 1.8 motorom iz Merive prethodne generacije, novi 1.4 Turbo motor nudi 14-postotno povećanje okretnog momenta i 10-postotno smanjenje emisija ugljičnog dioksida.

Prilikom izlaska na tržište bit će dostupna dva dizelska motora: Dizelski motor s početka ponude je 1.3 CDTI snage 55 kW/75 KS opremljen tehnologijom zatvorene petlje. Opel je prvi prihvatio ovaj kontrolni sustav koji poboljšava potrošnju goriva kod motora male zapremine. Omogućuje Merivi da troši samo 4,9 litara/100 km i emitira 129 g/km ugljičnog dioksida.

1.7 CDTI snage 74 kW/100 KS i 260 Nm vršnog okretnog momenta. Opremljen je 6-stupanjskim automatskim mjenjačem koji je novost kod Merive.

Kasnije tijekom godine ovoj će se ponudi pridružiti još tri dodatna dizelska motora: model ecoFLEX s niskom emisijom ugljičnog dioksida s 1.3 CDTI motorom i 70 kW/95 KS te dvije nove varijante 1.7 CDTI motora, obje opremljene 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, snage 81 kW/110 KS i 96 kW/130 KS.

Prvakinja fleksibilnosti

“Sa Zafirinim sustavom sjedala Flex 7 i Merivinim FlexSpaceom, izumili smo novu, potpuno integriranu fleksibilnost koja je u osnovi puno više ergonomična od prethodnih svestranih koncepata“, rekao je Alain Visser, potpredsjednik prodaje, marketinga i odnosa s kupcima u Opelu/Vauxhallu.

„Htjeli smo konstruirati novu Merivu kao ergonomsku prvakinju i novog velemajstora fleksibilnosti u automobilskoj industriji. Nijedan drugi automobil ne nudi toliko naprednih pametnih značajki, niti mu je toliko stalo do korisnikove dobrobiti i činjenja života jednostavnijim. Iako smo Merivu zadržali u segmentu malih jednovolumena, dali smo joj dizajn, kvalitetu i atribute automobila iz više klase, i na to smo vrlo ponosni.“

Cijena

Nova Meriva dostupna je već od 23.500,00 KM. Bogato opremljena Meriva koja uključuje klima uređaj, CD radio, svjetla za maglu, putno računalo, ABS + ESP i električni paket stoji 24.900 KM. Vrhunski opremljena Meriva s automatskim dvozonskim klima uređajem i 16“ aluminijskim naplacima dostupna je za 26.100 KM.


- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...