Automoto

Nova Opel Corsa: više snage, manje goriva

0
Nova Opel Corsa: više snage, manje goriva, Life.ba

Nova ponuda Corsi pomlađena je kako bi pružila više snage i uživanja u vožnji uz manju potrošnju goriva.

Nova Opel Corsa: više snage, manje goriva, Life.ba Opelovi inženjeri napravili su neke promjene na Corsi predstavivši novu ponudu motora sa smanjenom potrošnjom goriva i do 13 posto, značajnim unapređenjima podvozja te novom kalibracijom upravljača. Pored agilnijeg upravljanja i veće udobnosti pri vožnji, vozači će znati cijeniti i nove, snažnije motore.

Ova su unapređenja praćena predstavljanjem nekoliko novih posebnih izdanja u Njemačkoj, kao što su sportska serija Color Line s varijantama Color Race, Color Edition i Color Wave s prepoznatljivim ukrasima na karoseriji i atraktivnim 17-inčnim aluminijskim naplatcima. Kako bi proslavio 111-godišnjicu svoje automobilističke tradicije Opel će izdati u Europi i posebno izdanje 111 Limited Edition.

Corsa dolazi u dvije različite karoserijske izvedbe: trovratnoj nalik na kupe i peterovratnoj namijenjenoj obiteljima. U kabini Corsa i dalje nudi jedan od najprostranijih i najprivlačnijih interijera u klasi. Posve u skladu s Opelovom filozofijom, također je prepuna inovativnih tehnologija po povoljnim cijenama, uključujući halogena prilagodljiva prednja svjetla (AFL), grijano kolo upravljača, aktivni prednji nasloni za glavu, pomoć pri kretanju na nagibu, panoramski krov ili integrirani nosač za bicikle FlexFix koji je jedinstven za Opel.

Nova Opel Corsa: više snage, manje goriva, Life.baCorsa je vrlo popularan izbor u cijeloj Europi te na nju otpada oko 30% ukupne prodaje Opela/Vauxhalla. Osim njenog dinamičnog dizajna i zabave koju pruža pri vožnji, Corsa također nudi kupcima najvišu razinu kvalitete. Izvještaj njemačke organizacije DEKRA o broju kvarova pojedinih vozila, DEKRA Defect Report 2010, proglasio je Corsu ukupnim pobjednikom s najmanjom razinom kvarova (2,4 posto) od svih testiranih automobila. DEKRA (Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein) je davatelj usluge sigurne i učinkovite mobilnosti te europska vodeća organizacija tehničkih stručnjaka.

Poboljšana kako bi pružila više užitka u vožnju uz manju potrošnju goriva, nova ponuda Corsi doći će kao naručena svim kupcima koji traže kompletan paket po povoljnoj cijeni.

Više snage uz smanjenu potrošnju goriva

Ponuda pogonskih sustava sastoji se od velikog broja benzinskih motora, od 1-litarskog s trima cilindrima (48 kW/65 KS) s dna ponude do 1,6-litarskog kod Corse OPC (141 kW/192 KS). Na dizelskoj strani različite verzije 1.3 i 1.7 CDTI motora nude snagu od 55 kW/75 KS do 96 kW/130 KS, svi s potrošnjom ispod 5 litara na 100 km. Corsa ecoFLEX 1.3 l CDTI nudi iznimno malu emisiju ugljičnog dioksida od samo 98 g/km za trovratnu, odnosno 99 g/km za peterovratnu varijantu.

Opelovi inženjeri razvili su motore koji daju više okretnog momenta, a istovremeno troše manje goriva te niže emisije ugljičnog dioksida. Svi benzinski motori kao i novi 1.7 CDTI dizelski sukladni su s emisijskim standardom Euro 5.

Najpopularniji benzinski motori – 1.0, 1.2 i 1.4-litarski s ručnim i automatskim Easytronic prijenosom – nude potrošnju goriva u kombiniranom krugu između 5 i 5,5 l/100 km i emisiju ugljičnog dioksida od 117 do 129 g/km s ručnim mjenjačem. Uz prosječnu potrošnju goriva samo 5 l/100 km i 117 g/km ugljičnog dioksida, Corsa 1.0 je najčišći od svih benzinskih motora u svojem segmentu. Motor zapremine 1.4 litre dolazi u dvije varijante, 64 kW/87 KS i 74 kW/100 KS, i u svojoj je najsnažnijoj verziji opremljen posve automatskim mjenjačem. Twinport motori zapremine 1.2 i 1.4 litre sada dolaze s dvostrukom fazom radilice kako bi se omogućio promjenjiv rad ventila na ispušnoj i usisnoj strani te još učinkovitije prozračivanje.

Ostale mjere koje pridonose smanjenju potrošnje za sve benzinske motore uključuju uljne pumpe s niskom razinom trenja, poboljšani termostat te indikator koji pokazuje kada treba prebaciti u višu brzinu kako bi se optimizirala potrošnja goriva.

1.3 CDTI motor također je poboljšan, čineći Corsu ecoFLEX modelom s iznimno niskom emisijom ugljičnog dioksida od samo 98 g/km za trovratnu varijantu, 99 g/km za peterovratnu. Corsa ecoFLEX je Opelov automobil s najnižom emisijom, a opet ima 27 posto više snage i 10 posto učinkovitiju potrošnju goriva. Dizelski filtar za čestice čađe i indikator za ubacivanje u višu brzinu dolaze kao dio standardne opreme.

Nova Opel Corsa: više snage, manje goriva, Life.baDizelski motor s vrha ponude, 1.7 CDTI, sada nudi još više snage i okretnog momenta – čak 96 kW/130 KS i 300 Nm – kao i 9-postotno smanjenje emisije ugljičnog dioksida i potrošnje goriva, na 118 g/km i 4.5 l/100 km.

Unaprijeđeno podvozje i upravljanje

Opelovi stručnjaci za podvozje unaprijedili su sve važne komponente ovjesa i upravljačkog sustava. Rezultat je poboljšana udobnost pri vožnji, precizniji osjećaj upravljanja i veća stabilnost – i to sve bez kompromisa na strani Corsine hvaljene agilnosti.

Amortizeri, opruge, stražnja osovina, servo upravljač i njegov kalibracijski softver su optimizirani. Sve se promjene odnose na varijante  Essentia, Enjoy i Cosmo, dok su verzije opremljene sportskim podvozjem Sport, GSi i ecoFLEX profitirale zahvaljujući dodatnim poboljšanjima na stražnjoj osovini i upravljaču. Corsa OPC preuzela je promjene na upravljačkom sustavu.

[nggallery id=3]


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)