Nova Opel Corsa: Prve fotografije

- Advertisement -

Kod Corse se uvijek nešto događa – 2010. godine promijenilo se sve ispod njene površine: podvozje, upravljački sustav i ponuda motora. No od siječnja 2011. Opelov superuspješan mali automobil dobiva i novu vanjštinu. Redizajnirana Corsa imat će sportskiji, izražajniji izgled čime će postati nepogrešivo prepoznatljiva kao dio nove, dizajnerski osvježene Opelove obitelji.

Ponudi će se pridružiti i nova Corsa ecoFLEX 1.3 CDTI snage 70 kW/ 95 KS standardno opremljena tehnologijom Start/Stop. Njezina trovratna verzija troši svega 3,5 litre dizela na 100 km te emitira samo 94 g/km CO2.

U Corsi će se prvi prvi put predstaviti novi multimedijski sustav sa sedam zvučnika. Ovaj će svestrani sustav, nazvan „Touch & Connect”, imati zaslon u boji dijagonale 5 inča osjetljiv na dodir, navigaciju kojom je kompletno pokriveno 28 zemalja (Hrvatska će imati djelomičnu pokrivenost), Bluetooth te priključke za iPod i USB. Sustav „Touch & Connect” jednostavan je za korištenje, a uz pristupačnu cijenu nudi univerzalnu povezivost.

Nove, suvremene boje i materijali nude se izvana i iznutra. Osim vrlo moderne ugljenosive nijanse, unutrašnjost također može dolaziti u izražajnijoj boji Tabasco Orange ili Steel Blue. U novoj paleti boja interijera također se nalaze nježna prljavobijela Guacamole, oku ugodna Grasshopper zelena i upadljiva Henna. Osim toga, hit ponuda Color Line s kojom dolaze posebne, sportske verzije sada je obogaćena novim opcionalnim paketom „Linea“.  Lineu karakteriziraju dvije velike pruge koje se protežu cijelom dužinom karoserije te 17-inčni naplatci i vanjski retrovizori u istoj boji.

Još od 1982. među značajnijim igračima na europskom tržištu, Corsa dolazi s jednom od najvećih ponuda verzija i modela u čitavom segmentu malih automobila. Ima mnoge značajke – kao što su grijani upravljač ili integrirani stražnji nosač bicikala FlexFix – kojih nema kod konkurencije. Velike tehnološke promjene uvedene početkom 2010. a tiču se podvozja i motora učinile su Corsu jednim od najpoželjnijih malih automobila u ponudi – u posljednja četiri mjeseca Corsa je najprodavaniji automobil u svom segmentu na hrvatskom tržištu.

Novi dizajn prednjeg dijela daje Corsi izražajan i moderan izgled

Najnovije pomlađivanje izgleda Corse temelji se u velikoj mjeri na njenom postojećem, vrlo uspješnom dizajnu. I dalje zadržava svoj pristupačan i simpatičan karakter, no sada dolazi s robusnim i dinamičnim prednjim dijelom karakterističnim za Opelovu novu dizajnersku filozofiju.

Sportski izgled postignut je promjenom proporcija gornjih i donjih rešetki hladnjaka. Donja rešetka postala je šira i nešto viša pa vizualno proširuje automobil. Osim toga, na drugi pogled vidljivo je da je puno pažnje posvećeno mrežici rešetke koja je zamijenila dosadašnje vodoravne žbice. Rezultat je automobil koji na ulici odaje puno dinamičniji dojam. Dojmljivi Opelov logo integriran je u novodizajniranu veću i pomno oblikovanu kromiranu prečku, pojačavajući izražajan izgled prednjeg dijela vozila.

Strogo oblikovan dizajn Opelovih „orlovskih očiju“ integriran je u nova prednja svjetla zajedno s prepoznatljivim dnevnim svjetlima u obliku krila koja su prvi put viđena na Insigniji, a sada ih nalazimo kod svih Opelovih proizvoda. Unutrašnjost svjetala također je redefinirana kako bi dobila izgled nalik briljantu koji pridonosi sportskom dojmu. Nova svjetla za maglu s integriranim kromiranim motivom oštrice točka su na „i“ sada još izražajnijeg Corsinog lica. Novi izgled dodatno je naglašen sa šest novih modela aluminijskih naplataka te velikom, redizajniranom Opelovom munjom na poklopcu prtljažnika.

Serija Color Line omogućuje vozačima da pronađu vlastiti stil

U obitelji Corsi nastavljaju se razvijati posebni, sportski modeli nazvani Color Line. Na vrlo uspješno izdanje Color Edition s crnim krovom i aluminijskim naplatcima, šarenim interijerom i cijelim nizom posebnih dodataka trenutno otpada čak 17% svih Corsi prodanih u Hrvatskoj.

Za mlade kupce koji žele personalizirati svoju Corsu Opel ima novi paket „Linea“. Lineu karakteriziraju dvije velike bijele ili crne pruge duž čitave Corsine karoserije. Boja 17-inčnih naplataka i vanjskih retrovizora usklađena je s bojom pruga.

Verzija OPC sa 141 kW/192 KS i dalje je na samom vrhu ponude Corsi te je također redizajnirana kako bi bila usklađena s ostatkom ponude – promjene su posebno vidljive kod novih prednjih svjetala i rešetke hladnjaka.

Corsa dolazi u dvije različite karoserijske izvedbe: trovratnoj koja je nalik na kupe i peterovratnoj namijenjenoj prvenstveno obiteljima. I dalje nudi jedan od najprostranijih i najljepših interijera u svojoj klasi. Ovaj mali automobil vrlo je popularan izbor u Hrvatskoj  – na Corsu otpada oko 30% svih Opelovih prodanih automobila, a ona je i jedna od vodećih po prodaji u svojem segmentu.

Unutrašnjost u modernim bojama, s luksuznim teksturama i tehnologijom 21. stoljeća

Svi paketi opreme dopunjeni su novim tkaninama i luksuznim detaljima. Tu je također i nova plastika s teksturiranom površinom, živim bojama i vrhunskom pažnjom posvećenom detaljima i kvaliteti izrade. Uz klasičan interijer ugljenosive boje, paket opreme Enjoy donosi novi, svježiji izgled bojama Steel Blue ili Tabasco Orange te vrhunskom obradom TopTec koja štiti tkaninu. Interijer u živim bojama obogaćen je kontrastnim aplikacijama kao što je biserno bijela boja na središnjoj konzoli. Boje i uzorci na ploči s instrumentima stvoreni pomoću dvotonskih efekata daju dojam sklada ukupnom izgledu unutrašnjosti nove Corse.

Paket opreme Cosmo donosi novi središnji dio kokpita u sivoj boji visokog sjaja s kontrastnim umetcima u obliku krila u ploči s instrumentima, a tu su i predivne reljefne presvlake sjedala koje odaju vrlo elegantan i luksuzan dojam. Novi navigacijski sustav Touch & Connect lagan je za korištenje i intuitivan. Njegov 5-inčni zaslon osjetljiv na dodir može prikazati 2-D i 3-D karte (ptičja perspektiva) te koristi SD kartice. Još jedna nova značajka je mogućnost izbora najekološkije rute – odnosno one koja će donijeti uštede u gorivu i biti najbolja za okolinu. Sam korisnik može s Interneta skinuti lokacije koje ga zanimaju.

Mogućnost povezivanja Bluetoothom donosi sigurno, hands-free telefoniranje, čak i prikaz adresara na zaslonu, te je kompatibilna s iPhoneom. Također nudi streaming zvuka i prikaz imena pjesama na zaslonu. Za korisnike iPoda tu je potpuna kontrola i mogućnost pretraživanja bez potrebe za posebnim kabelima. S novim sustavom mogu se koristiti USB playeri ali i USB stickovi.

Štedimo novac i okoliš: Corsa 1.3 CDTI s emisijom 94 g/km

Ponuda motora s novom Corsom kreće se od 65 do 192 KS. Obitelj motora je u 2010. pomlađena mnogim novim agregatima koji smanjuju potrošnju goriva i emisiju ugljičnog dioksida do 13%, uz istovremeno povećanje snage motora.

Nova ekološka tehnologija Start/Stop sada postaje standard kod Corse ecoFLEX s 1.3 CDTI motorom i 70 kW/95 KS. Zahvaljujući ovoj novoj značajki, kombinirana potrošnja goriva je smanjena s 3,7 na 3,5 litre/100 km, a emisija štetnih plinova s 98 na samo 94 g/km za verziju s trima vratima. Peterovratna varijanta postiže 3,6 l/100 km te emitira svega 95 g/km CO2. Tehnologija Start/Stop pokazuje svoju korisnost najviše u gradskoj vožnji, kada smanjuje potrošnju goriva na 4,2 litre na 100 km umjesto dosadašnjih 4,6 l/100 km.

Princip funkcioniranja ove tehnologije je jednostavan: motor koji ne radi ne troši gorivo. Umjesto praznog hoda prilikom čekanja na semaforu kada je upaljeno crveno svjetlo, motor se gasi čim vozač ubaci mjenjač u neutralan položaj i otpusti papučicu spojke. Kada se na semaforu upali zeleno svjetlo, vozač pritiskom na spojku jednostavno ponovno pali motor, ubacuje u prvu brzinu i kreće. Eliminacijom praznog hoda motor troši manje goriva, emitira manje stakleničkih plinova i također stvara manje buke. Što je još važnije, klimatizacija, upravljanje i kočenje ostaju u funkciji kako bi putnici bili sigurni i uživali u udobnoj vožnji čak i kada je motor nakratko ugašen.

1.3 CDTI motor nove Corse ecoFLEX sa 70 kW/95 KS koristi turbopunjač s promjenjivom geometrijom te daje okretni moment od 190 Nm između 1.750 i 3.250 okretaja u minuti. Filtar za čestice dolazi standardno. Motor 1.3 CDTI ima kontrolu izgaranja u zatvorenom krugu – rijetkost je da se ova visokosofisticirana tehnologija koristi s tako malenim dizelskim motorom. Sustav zatvorenog kruga koristi senzore tlaka u svakoj dizni za konstantno mjerenje kvalitete izgaranja u cilindru. Sustav upravljanja motorom tada prilagođava i optimizira performanse i potrošnju goriva tijekom čitavog životnog vijeka motora.

Novi izgled odgovara većoj snazi i užitku u vožnji

Čitava je ponuda Corsi početkom ove godine pomlađena kako bi dale više snage, užitka u vožnji i udobnosti, sve uz manju potrošnju goriva. Opelovi su inženjeri Corsu podvrgnuli kompletnoj tehničkoj kuri pomlađivanja, predstavivši poboljšanu ponudu motora koji su donijeli do 13% manju potrošnju goriva, uz istovremeno povećanje performansi. Značajna unaprjeđenja podvozja napravljena su radi veće udobnosti u vožnji bez kompromisa u agilnosti, dok su nove kalibracije pridonijele boljem osjećaju i odzivu upravljača.

U skladu s Opelovom filozofijom, Corsa također dolazi s cijelim nizom inovativnih tehnologija po pristupačnim cijenama, uključujući halogena prilagodljiva prednja svjetla (AFL), grijani upravljač, pomoć pri kretanju na uzbrdici, panoramski krov i integrirani nosač bicikala FlexFix koji je jedinstven za Opel.

Pored svojeg sportskog, dinamičnog izgleda i velikog užitka vožnje, Corsa također nudi kupcima vrhunsku kvalitetu. Njemački DEKRA Quality Report 2010 proglasio je Corsu ukupnim pobjednikom s najnižim brojem kvarova od svih testiranih vozila.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...