Nakon 12 godina prekinuta proizvodnja Volva XC90

- Advertisement -

Nakon 12 godina prekinuta proizvodnja Volva XC90 3

Nakon 12 godina i preko 636.000 proizvedenih primjeraka, Volvo je prekinuo proizvodnju aktuelne generacije modela XC90. Kraj je to jedne posebne ere u kojoj je kultni švedski automobil revolucionizirao globalni SUV sektor. Posljednji proizvedeni primjerak je iz pogona Torslanda odvezen u muzej, a sam proizvodni pogon se već priprema za produkciju potpuno novog Volva XC90, koji stiže krajem godine.

Uspješna priča počela je 7. januara 2002. godine, kada je Volvo na sajmu automobila u Detroitu konačno predstavio dugoočekivani SUV model, kojeg su Volvo dileri i kupci, naročito oni u SAD-u dugo tražili.

Volvo XC90 se pokazao kao instant hit sa preko 100 međunarodnih priznanja, uključujući i titulu SUV-a godina 2003. godine, kao i titulu najvjrijednijeg izvoznog proizvoda Švedske. Prije samog početka prodaje 2003. godine, Volvo dileri su već imali zabilježenih 15.000 narudžbi.

Proizvedeno ukupno 636.143 primjeraka

Ipak, svim dobrim stvarima dođe kraj. Nakon proizvodnje 636.143 primjeraka, legendarni automobil je napustio pogonske trake tvornice Torslanda, kako bi ustupio mjesto nasljedniku. Posljednji proizvedeni primjerak je direktno poslan u Volvo muzej u Geteborgu. Ipak, to nije konačan kraj, jer će se XC90 nastaviti i dalje proizvoditi u kineskom pogonu Daqing, a i prodavat će se isključivo u Kini pod imenom Volvo XC Classic.

Istovremeno u pogon Torslanda stiže potpuno novi XC90. Novi će model biti otkriven u augustu, a proizvodnja počinje krajem januara 2015. godine.

Hans-Olov Olsson, koji je trenutno potpredsjednik odbora direktora Volvo Car korporacije, bio je direktno odgovoran za prodaju u SAD-u krajem 90-tih godina prošlog stoljeća, te je 1998. godine uspio ubijediti tadašnjeg direktora kompanije Tuve Johannessona, da se investira u SUV model.

U augustu 1998. godine, Hans Wikman je dobio zadatak da razvije prijedlog modernog SUV sa sedam sjedišta, ali da ne bude prevelik. Projekt je nosio oznaku P28 i bazirao se na platformi modela S80. Cilj je bio prodati 50.000 primjeraka godišnje, a isti je višestruko nadmašen. Tokom najboljih godina prodaje (2004.-2007.), godišnje se prodavalo oko 85.000 primjeraka. Najveće tržište sa XC90 bile su Sjedinjene Američke Države. Tamo je 2004. godine prodato rekordnih 38.800 komada, a godinu kasnije 36.200 komada.

U trenutku nastajanja tri dizajnerska prijedloga, dva u Kaliforniji i jednog u Geteborgu, okupljena je i ženska referentna grupa u kojoj je bila i švedska glumica Maud Adams, a cilj je bio poslušati njihove želje i ideje, jer su američke žene trebale činiti velik dio kupaca, odnosno velik dio ciljane skupine.

41°C u pustinji

4. maj 1999. godine bio je važan dan za projekat. Pri temperaturi od 41°C, na Volvo test stazi u Arizoni, predstavljena su tri dizajnerska prijedloga za novi model. Okupili su se svi članovi menadžementa, a zadatak je bio odabrati jedan prijedlog za dalji nastavak razvoja. Pobijedio je prijedlog Douga Frashera iz Volvo Concept & Monitoring centra u Kaliforniji, koji je dizajnirao i eksterijer tadašnjeg Volvo S80.

Hans Wikman prisjeća se trenutka kada su svi okupljeni pomno studirali tri dizajnerska prijedloga na paklenom pustinjskom suncu.

„Svi uključeni u projekat su bili pomalo nervozni, jer ipak je u pitanju bio potpuno nov SUV program, koji je ranije bio odbacivan. Nadali smo se da će predstavljeni prijedlozi biti dovoljno dobri da menadžmet odobri nastavak razvoja. A to se konačno i desilo.

Udarac na etabliranu SUV konkurenciju

Mnogi su smatrali da je Volvo u SUV segment ušao prekasno. Ipak, XC90 se pokazao žestokim udarcem za etablirane konkurente, jer je već bio riješio brojne probleme prvih SUV modela.

„Tada smo koristili radnu hipotezu „SUV sljedeće generacije“. Drugim riječima, XC90 je posjedovao brojne inovativne solucije, zahvaljujući kojima je bio korak ispred tada aktuelnih SUV modela.“ – objašnjava Wikman. Među tim solucijama bile su:

– Potpuno ravan pod prtljažnika, nakon preklapanja stražnjih sjedišta

– Vozne mogućnosti na nivou standardnog limuzinskog automobila

– Vrhunska ekonomičnost u segmentu.

Pet globalnih inovacija

Volvo XC90 je svojim predstavljanjem 2002. godine donio pet globalnih inovacija:

– RSC (Roll Stability Control), sistem koji koristi žiroskopski senzor da detektuje i poništi rizik od prevrtanja i ROPS (Roll Over Protection System), koji u slučaju da do prevrtanja ipak dođe, štiti sve putnike.

– Bočne zračne zajvese za sva tri reda sjedišta

– Integrisano dječije booster sjedište u drugom redu sjedišta

– Sigurnosni pojasevi sa zatezačima

– Posebna prečka u prednjem dijelu, koja je imala zadatak aktiviranja sigurnosnih sistema u slučaju frontalnog udarca.

Preko deset godina kasnije, Američki institut za sigurnost na cestama (IIHS) XC90 još uvijek cijeni kao jedan od najsigurnijih automobila na tržištu, što potvrđuje i 2014 Top Safety Pick+ nagrada.

Volvo XC90 pokretali su poprečno postavljeni motori sa pet i šest cilindara, da bi se 2004. godine pojavio i aluminijski V8 benzinac uparen sa šestostepenim automatskim mjenjačem.

„Mnogo smo naučili od prve generacija Volva XC90“

Sada će prva generacija Volva XC90 ustupiti mjesto novoj generaciji, koja također donosi brojne inovacije.

„Uvjeren sam da će kupci biti zadovoljni. Mnogo smo naučili od prethodnika, naročito o sveobuhvatnom pristupu i detaljnom razvoju svih komponenti.“ – tvrdi Dennis Nobelius, odgovoran za razvoj novog modela.

„Naš potpuno novi XC90 je prirodan slijed izuzetno uspješnog prethodnika. To je i još jedan izvrstan primjer transformacije kroz koju Volvo kao kompanija i brende trenutno prolaze. Radujemo se novoj uspješnoj eri.“ – zaključuje Lex Kerssemakers, stariji potpredsjednik odjela za proizvodnu strategiju pri Volvo Cars kompaniji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...