Automoto

Mazda: Od 1955. do danas 1.131 nagrada

0
Mazda: Od 1955. do danas 1.131 nagrada, Life.ba

Mazda: Od 1955. do danas 1.131 nagrada, Life.baU posljednjih 90 godina, ako je rizik značio jasnu korist za kupca, Mazda je bila spremna riskirati..To je Mazdu i dovelo do korporativne kulture, bazirane na inovativnom inženjeringu, a koju su prepoznali i nagrađivali i kupci i mediji tokom godina.

Od 1955. godine pa do danas, Mazda je osvojila ukupno 1.131 nagradu, a više od polovine ovog broja (655 nagrada) pristiglo je u posljednih osam (8) godina, tačnije od predstavljanja današnje Zoom-Zoom linije, 2002. godine. Zapanjujući je i podatak da je od 2002. godine trećina  tih nagrada (249) dodijeljena Mazdi za prvo ili drugo mjesto u izborima za automobil godine širom svijeta.

Rotacijski motor

Mazda: Od 1955. do danas 1.131 nagrada, Life.baDuga historija Mazdinih nagrada započinje s predstavljanjem modela RX-2 s rotacijskim motorom, 1971. godine, nakon čega je Mazda 1972. godine osvojila nagradu Automobil godine u Japanu i SAD-u. Njegov motor osvojio je još nekoliko prestižnih nagrada za inženjering i tehnologiju, uključujući Mainichi Industrial Technology Development nagradu, za njegove na ugljiku bazirane vršne brtve.

Ovaj uspjeh nastavila je i Mazda  RX-7, koja je 1978. osvojila Grand Prix za Automobil godine, 1979. za Najbolji sportski automobil u SAD-u i 1980. za Automobil decenije u Japanu.

Uslijedile su dvije uspješne generacije RX-7 s kontinuiranim unapredjenjima i razvojem koncepta.

Godine 2003., Mazda je lansirala novu generaciju motora, RENESIS, u sportskom kupeu RX-8. Tu je Mazda napravila još veći napredak, jer je razvila motor koji koristi manje goriva od svog prethodnika, a njegov ispuh zadovoljava normi Euro IV.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Mazda: Od 1955. do danas 1.131 nagrada, Life.ba

Mazda RX-8

Iste godine RX-8 RENESIS osvaja Međunarodnu nagradu za motor godine i to u 3 kategorije: Najbolji novi motor, Motor godine i Najbolji motor u kategoriji 2.5 – 3.0 litarskih motora, čak  i uprkos činjenici da postoje određena odstupanja u zakonu kada su motori u pitanju. RENESIS je toliko očarao novinare da je pobijedio u istoj kategoriji i 2004. godine.

323 i Mazda3

Mazda je oduvijek bila pionir kada se radi o proizvodnji malih vozila – tako je aktuelni automobil B-segmenta, Mazda 2, osvojila nagradu – Automobil godine u 2008. godini.  Ali većina nagrada mazda je dobila za kompaktnu klasu. Mazda 323 osvajala je nagrade u Japanu, Australiji i na Novom Zelandu. Ukupno je dobila  74 nagrade, dok ju je Mazda 3 pretekla sa ukupno 99 osvojenih nagrada.

Većina nagrada primljena je iste godine kad je automobil predstavljen tržištu, 2003.godine uključujući Nagradu za Evropski automobil godine, Automobil godine u Danskoj, u Češkoj Republici, Turskoj  i Japanu. U 2004. godini, Mazda je proglašena automobilom godine u 9 zemalja i nastavila je nizati uspjehe sve do 2009. godine, kad na scenu dolazi Mazda3 koja je do danas dobila 23 nagrade.

Očuvanje okoline

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Mnoge od nagrada koje su dodijeljene Mazdi, dolaze iz oblasti očuvanja okoliša. U SAD-u je 2008. Mazda MX-5 osvojila nagradu za Najučinkovitiji roadster, a Mazda Tribute Hybrid za Najzeleniji automobil godine. Sljedeće godine Mazda6 facelift proglašena je najboljim porodičnim automobilom od britanske udruge ETA.

Mazda: Od 1955. do danas 1.131 nagrada, Life.baNajuspješnija Mazdina tehnologija, koja minimalno šteti okolištu je start/stop sistem nazvan i-Stop, koji je od svog predstavljanja 2009. godine osvojio šest nagrada, uključujući JSAE nagradu.

Mazda6 (facelift verzija) prozvana je i EMazda, zbog njihove održive Zoom – Zoom strategije,  koju će od slijedeće godine vidjeti i u Evropi, kada će Mazda predstaviti tržištu nove motore i mjenjače sa tzv. zelenom SKY tehnologijom.

Mazda MX-5 i Mazdin rotacijski motor  trenutno drže rekorde kompanije. Mazda MX-5 koja ove godine slavi svoju 20-tu godišnjicu u Evropi, ušla je u Ginisovu knjiigu rekorda kao najprodavaniji roadster u historiji. Mazda RX-7 drži rekord kao najprodavaniji sportski automobil sa rotacijskim motorom, sa prodanih više od 1,8 miliona primjeraka. U 2004. godini Mazda RX-8 postavlja 40 Internacionalni FIA record u brzini i izdržljivosti u Papenburg-u, u Njemačkoj, čime je nastavila Mazdinu tradiciju dokazivanja sportskog duha i izdržljivosti rotacijskog motora na trkaćoj stazi.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.