Javna punionica električnih vozila u Mostaru uskoro u pogonu

- Advertisement -

Službeno puštanje punionice električnih vozila u rad planirano je u ponedjeljak, 8. studenoga, s početkom u 10 sati, na parkingu Vijećnice Grada Mostara, a tom prigodom bit će predstavljeni i pokazani električni automobili koji su trenutno dostupni na našem tržištu.

“Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane i medije da nam se pridruže i dobiju više informacija o električnim vozilima od ovlaštenih predstavnika auto kuća uz mogućnost probne vožnje”, priopćeno je iz Grada Mostara.

Prva javna dvostrana punionica električnih vozila u Mostaru postavljena je iza zgrade Gradske vijećnice, a već je puštena u probni rad u rujnu ove godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Djevojčica (14) iz Srbije tvrdi da je silovana u Rimu

Instalirana punionica je snage dva puta 22 kW, model punjenja 3 s dva priključka tip 2. Dvostrana punionica omogućuje da se mogu usporedno puniti dva električna vozila, a također se mogu puniti električni bicikli i skuteri.

Projekt su financirali Fond za zaštitu okoliša FBiH i Grad Mostar, procijenjena vrijednost projekta je 35.000 konvertibilnih maraka, a radove na postavljanju punionice električnih automobila uspješno je obavila mostarska tvrtka Unis telekomunikacije d.d. Mostar.

Sve veći naglasak na ekološkoj osviještenosti, ali i zbog činjenica da su naftne rezerve ograničene, ponovno postavlja električni automobili u fokus mogućih tehničkih rješenja u prometu.

PROČITAJTE JOŠ:  Oprez: Medvjedi u urbanom dijelu Babanovca na Vlašiću

Razvoj novih tehnologija, posebno u području baterija, omogućuje vrlo kratko vrijeme punjenja vozila, no glavne prepreke omasovljenja električnih vozila u cestovnom prometu su još uvijek visoka cijena i nedovoljno razvijena mreža punionica.

Ključan uvjet za značajno povećanje udjela električnih vozila u cestovnom prometu na području Mostara je izgradnja javne infrastrukture za punjenje električnih vozila odnosno mreže punionica, stoji u priopćenju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...