Japanski gigant na poslovnim mukama: Nissan zatvara 12.500 radnih mjesta i smanjuje proizvodnju

- Advertisement -

Japanski proizvođač automobila Nissan najavio je zatvaranje 12.500 radnih mjesta u okviru restrukturiranja koje provodi s ciljem finansijske konsolidacije poslovanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Radna mjesta koja će biti ukinuta čine devet posto od ukupne globalne radne snage japanske kompanije.

Čelnici kompanije Nissan Motor također su najavili da će do kraja fiskalne 2022. godine smanjiti i proizvodne kapacitete za deset posto, a za isto toliko procenata smanjit će i broj modela koje proizvode.

Izvršni direktor Nissana Hiroto Saikawa kazao je da je gašenje radnih mjesta neophodno radi smanjenja troškova kompanije.

Do kraja tekuće fiskalne godine Nissan će otpustiti 6.400 radnika, a dodatnih 6.100 radnih mjesta će zatvoriti u naredne tri godine.

Ističući kako se kompanija nalazi u nezavidnoj poziciji, Saikawa je kazao da se Nissan poslovnom boljitku nada nakon skorog predstavljanja atraktivnih i ekoloških modela koji su opremljeni tehnologijama vještačke inteligencije.

Nissan je suočen s velikim padom prihoda i dobiti, a najveći udar na japanski brend bilo je prošlogodišnje hapšenje bivšeg direktora Carlosa Ghosna kojem se i dalje sudi.

Državljanin Francuske i Libana Ghosn je protekle dvije decenije bio prvi čovjek Nissana, a na sudu se izjasnio da je nevin. Tereti se za pronevjeru i višegodišnje falsificiranje finansijskih izvještaja s ciljem izbjegavanja poreza.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...