Gabeljić: Ledena kiša jedna od najpodmuklijih pojava za cestovni saobraćaj

- Advertisement -

U zimskim mjesecima od decembra do marta, rijetka ali nimalo ugodna vremenska pojava je ledena kiša koja izazove velike probleme vozačima. U dodiru s predmetima na tlu, ledena kiša se trenutačno smrzava i nastaje poledica.

Led koji se stvara na kolovozima čini putovanje vozilom opasnim. Za razliku od snijega, on ne pruža prijanjanje pneumatika za podlogu, a vozila će kliziti čak i na blagim padinama ili blagim promjenama brzine kretanja, kočenja ili ubrzanja.

– Ledena kiša se smatra jednom od najpodmuklijih pojava za cestovni saobraćaj, prije svega zbog svoje nepredvidljivosti i nedostatka vizualne percepcije vozača. U tim slučajevima dolazi do većeg broja saobraćajnih nezgoda kao što su slijetanje vozila sa ceste, prelazak vozila na suprotnu kolovoznu traku, sudar vozila u sustizanju, te druge nezgode koje su tipične za takve uslove odvijanja saobraćaja – kaže magistar saobraćaja i komunikacija i stalni sudski vještak saobraćajne struke Samir Gabeljić.

PROČITAJTE JOŠ:  Islamska zajednica BiH odredila iznos vitri za ovu godinu

Vozači u tim uslovima najviše mogu doprinijeti povećanju sigurnosti, upravo smanjenjem brzine kretanja svojih vozila, te korištenjem zimske opreme koja je obavezna u zimskim mjesecima.

– Ukoliko niste započli putovanje prije pada ledene kiše, a putovanje možete na neko vrijeme odgoditi, savjetujem da odgodite polazak iz razloga kako bi dali određeno vrijeme da se uslovi na cestama stabiliziraju poslije takve pojave. Ukoliko se u toku vožnje susretnete s pojavom ledene kiše koja je intenzivnija i traje duže nego obično, savjetujem da svratite do prvog odmarališta, te napravite pauzu kako bi također dali vremena da se uslovi odvijanja saobraćaja stabiliziraju – kazao je Gabeljić za Fenu.

PROČITAJTE JOŠ:  Bh. državljanin sa 2,74 promila alkohola napravio haos na autoputu u Hrvatskoj

Naglašava da javna preduzeća i ustanove kojima je osnovni zadatak redovno zimsko održavanjem cesta u periodu kada je moguća pojava ledenih kiša, svoje obaveze moraju ispunjavati u skladu sa standardima i zakonom, odnosno da vrše redovno posipanje soli i drugog nasipnog materijala koji će spriječiti pojavu poledice na kolovozu, kao posljedice pada ledene kiše i na taj način povećati sigurnost učesnika u saobraćaju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...