Foto: Rade na tri načina, razvijaju brzine veće od 200 km/h: Presretači na putevima RS

- Advertisement -

Na putevima u Republici Srpskoj odnedavno su u funkciji dva neobilježena policijska automobila sa ugrađenim radarskim kamerama u cilju sprečavanja prekoračenja brzine kretanja i sankcionisanja vozača.

Novi radarski uređaj “Gatso” ugrađen je u dva neobilježena policijska vozila koji služi za mjerenje brzine kretanja vozila na putevima RS-a.

Ova vozila rade na tri načina, u stacioniranom modu, kada mogu da mjere brzinu kretanja vozila u odlasku i dolasku, nakon čega se podaci obrađuju i šalju vozačima ako su prekoračili brzinu.

Drugi način je u pokretu kada radar mjeri brzinu svih vozila u odlasku i dolasku, a da se naknadno obrađuju podaci i šalju na adrese počinioca prekršaja, dok je treći način u pokretu kao “presretač” uz direktnu kontrolu policijskih službenika kada se na licu mjesta sankcionišu vozači.

U MUP-u RS se nadaju da uređaji djelovati preventivno jer, kako su rekli, “policija ne ide na represiju, ali nažalost represija je nekada najsvrsishodija i najveće rezultate daje”.

PROČITAJTE JOŠ:  Uhapšen samozvani teolog Edin Tule: Poznato za koja djela se tereti

Ova dva uređaja plaćena su 187.000 KM, rade u hodu, a postoji i video zapis da se mogu evidentirati i drugi pokušaji, kao što je nepropisno preticanje.

Jedno od vozila u koje je ugrađen ovaj sistem može da se kreće brzinom većom od 200 kilometara na čas, a sa ovakvim radartkim sistemima nema praštanja prekršaja, brisanja podataka i nagodbe sa policajcima.

PROČITAJTE JOŠ:  Detalji napada na ženu u Sarajevu: Desilo se nasilje u porodici zbog prisilnog pokušaja udaje

Vozila se koriste na području Policijskih uprava Banjaluka i Prijedor, a primjenjivat će direktno zaustavljanje, kontrolu i pokretanje prekršajnog postupka, kako bi represija odmah imala efekat, a ne nakon dva do tri mjeseca koliko traje postupak naknadne obrade podataka.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...