Eldina Draginović – Od sanitarnog inžinjera do uspješne instruktorice vožnje

- Advertisement -

Upravljanje motornim vozilom je vještina koja se uči, poput vožnje biciklom, skijanja, ili sviranja nekog muzičkog instrumenta, kaže u razgovoru za Fenu mlada Eldina Draginović iz Donjeg Vakufa, koja već tri godine radi kao instruktorica vožnje.

Razgovarala: Mevlida Ridžal

– Nisam očekivala da ću ovo raditi. Ali, evo, desilo se. Nadala sam se da ću poslije završene srednje medicinske škole pronaći posao u struci, a kako do toga nije došlo, upisala sam Zdravstveni fakultet, studirala redovno četiri godine i stekla zvanje diplomiranog saniratnog inžinjera – kaže Draginović.

Priznaje kako je nakon uspješno okončanog studija gajila veće nade za zaposljenje, a kako ni tada za nju nije bilo posla, odlučila se okušati u privatnom sektoru, otvorivši vlastitu slastičarnu.

Međutim, nedugo po otvaranju radnje postala je svjesna da se „ne može nositi s konkurencijom, i da je njen grad mali da bi mogla očekivati potražnju poslastica koje je pravila, u mjeri kojoj je to željela“.

– Na prijedlog oca, koji je jednog dana došao do mene s namjerom da mi kaže da će autoškola, u kojoj je i radio, raspisati konkurs za prijem instruktorice vožnje, odlučila sam da se prijavim. Vozački sam položila s osamnaest godina, i već tada kod mene se rodila velika ljubav prema vožnji. Po prirodi sam temperamentna, i uvijek težim višem, i potvrdi svojih sposobnosti – naglasila je.

Dodaje kako je uvijek vjerovala da može postati dobar instruktor vožnje, i da joj se želja ostvarila 2016., kada je dobila potrebnu licencu nadležnog kantonalnog ministarstva.

Volja za daljim napredovanjem u poslu, kojim se počela baviti, otvorila je Eldini nove mogućnosti, pa je tako u protekle tri godine položila ispite za sve kategorije vozila.

– Ukoliko želite napredovati u nečemu, morate izaći iz nekih ustaljenih okvira, kalupa. I često, kako je to bilo u mom slučaju, zamijeniti neke životne pobjede novim. Naravno, zaposlila sam se kao instruktor za B kategoriju vozila, a onda položila za A, C, CE i D. Tako je moja vozačka dozvola ispunjena u potpunosti – istaknula je.

Nastoji, dodaje, da kandidatima koje obučava na pravi način prenese znanje kojim raspolaže, kako bi oni postali uzorni vozači, i bez problema sjeli za upravljač svog vozila i izašli na ulicu.

– Svaki instruktor bi trebao imati dobre organizacijske sposobnosti, kao i sposobnost razumjevanja i rješavanja tehničkih problema. Važno je da ima razvijene komunikacijske vještine, da je fleksibilan u radu s ljudima, te da zna prepoznati karakter kandidata i njegove psihomotorne sposobnosti i, na osnovu toga, primjeniti određenu metodu obuke – zaključila je.

Na kraju kaže da „nikada ne bi napustila rodni grad, i zemlju u kojoj vidi svoju, i budućnost cijele porodice“

– Kao i mnogi drugi ljudi medicinske struke, i ja sam imala sve uvjete da odem vani, ali to nisam učinila. Voljela bih da je situacija bolja, ali sam uvjerena da je poboljšanje moguće, ako se svi malo više potrudimo – poručila je Eldina Draginović.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...