Dacia Duster: Off-road nikad nije bio jeftiniji

- Advertisement -

Dacia Duster, dugoočekivani i zvanično prvi SUV rumunskog proizvođača automobila, konačno je stigao na bosanskohercegovačko tržište. Nacionalna prezentacija i prigodne test vožnje, upriličeni su na olimpijskoj ljepotici Jahorini.

U skladu sa filozofijom Dacije i Duster krasi izuzetno pristupačna cijena, robusnost, prostranost, te u ovom slučaju i off-road sposobnost. Iako cijenom u rangu gradskih automobila, Dacia Duster, svojim dimenzijama (dužina 4,32 m, širina 1,82 m) pripada segmentu kompaktnih automobila. Duster krasi naglašen off-road nastup sa klirensom od 210 mm i kratkim prevjesima.

Unutrašnjost Dustera donosi naglašenu jednostavnost, preglednost i funkcionalnost, te dovoljno prostora za pet odraslih putnika. Zapremina prtljažnika od osnovnih 475 litara do maksimalnih 1.636 litara je takođe veoma konkurentna, uzmu li se u obzir kompaktne dimenzije automobila.

Ponuda motora za model Duster uključuje 1.6 litarski 16V benzinac sa 105 KS, dostupan u verziji sa pogonom na prednje i sva četiri točka, te dvije izvedbe 1.5 litarskog dCi dizelaša sa 86 i 109 KS, gdje se jača verzija serijski oprema pogonom na sve točkove, dok je slabija dostupna isključivo sa prednjim pogonom.

Inače, sposobni 4×4 pogon, preuzet od Nissana, čini od Dustera više nego upotrebljivo terensko vozilo. Selektor pogona smješten je u donjem dijelu centralne konzole i omogućava izbor tri moda rada; Auto, Lock i 2WD. Dacia Duster 4×4 je opremljena novim mjenjačem sa šest brzina sa kratkim omjerom u prvom stepenu prenosa, koji dozvoljava vozilu da ide sporo na neravnom terenu i poboljšava kretanje pod teretom ili na strmim padinama.

Kada je u pitanju sigurnost, Dacia Duster koristi beneficije Renaultove ekspertize iz ove oblasti. Na polju aktivne sigurnosti, Dacia Duster sadrži Bosch 8.1 ABS, kao i EBV raspodjelu sile kočenja, te EBA asistenciju pomoći pri naglom kočenju.

Dacia Duster je prvo vozilo ove marke koje opcijski sadrži elektronski sistem stabilnosti (ESP), kao i CSV kontrolu podupravljanja i ASR kontrolu proklizavanja. Na polju pasivne sigurnosti, Duster je standardno opremljen sa dva prednja zračna jastuka i pojasevima sa tri tačke učvrščenja.

Novi Duster je dostupan već od 18.501 KM sa PDV-om. Navedena cijena odnosi se na osnovni model pokretan 1.6 litarskim 16V benzincem sa 105 KS i pogonom na prednje točkove, dok najopremljeniji Duster 1.5 dCi 4×4 Laureate, košta 31.089 KM sa PDV-om, što je izuzetno pristupačna cijena, prema kojoj Duster nema konkurencije u SUV segmentu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...