Bosanac na sajmu automobila, i nećete vjerovati šta se onda dogodilo…

- Advertisement -

Beograd i Zagreb imaju sajam automobila, beogradski će biti održan od 17. do 23. marta i najavljeno je 30 premijera. Zagrebački, nakon osam godina pauze, od 5. do 10. aprila ove godine. Bosna i Hercegovina…nažalost, nema sajam automobila. Zbog čega? Slabija kupovna moć jeste jedan od razloga.

Vezani sadržaj: VIDEO – FOTO: Međunarodni sajam automobila Beograd – DDOR BG Car Show

Primjer Hrvatske

Međutim, uzmimo za primjer Hrvatsku čiji prosječni stanovnik ima veći standard, ali prema zvaničnim brojevima prodatih automobila, ne baš toliko.

Naime, u toj zemlji je samo u prva dva mjeseca ove godine put do kupaca našlo 5.010 novih putničkih automobila. Ilustracije radi, prema podacima BIHAMK-a tokom cijele 2015. godine u BiH je registrovano 5.129 prodatih novih putničkih vozila. U odnosu na 2014., prodaja je smanjena za čak 20 posto.

U isto vrijeme, prodaja polovnjaka vrtoglavo je porasla. Uvozi se krš koji je pregazio ko zna koliko stotina hiljada kilometara i čijom se kupovinom po prilično paprenim cijenama iz nekog razloga prosječni Bosanac i Hercegovac zadovoljava. Takvih je u 2015. uvezeno blizu 70.000 hiljada!

Sajam skupocjenih tuniranih automobila u New Yorku

Šta su u međuvremenu uradili trgovci novim automobilima kako bi se odbranili od najezde automobilskog otpada iz cijelog svijeta? Odgovorili su agresivnijom Facebook kampanjom, YouTube oglasima za koje na internetu već postoji šala “preskočio ga ko reklamu na YouTube”, i većim brojem objava na oglasnicima u kojima je, ne ponižavajući ni u jednom trenutku potrebu običnog čovjeka za poljoprivrednim dobrima, broj potraga za kravama, ovcama i traktorima, jednak ili približan onome sa brendovima koje tako zastupaju.

PROČITAJTE JOŠ:  U dijelove BiH za nekoliko sati stiže jaka kiša i grmljavina

Ne može se reći da u BiH ne postoji interes za novim automobilima. Naprotiv. Međutim, neko je prije više od dvije decenije zatražio kapitalizam, a on znači brutalnu borbu za svakog kupca, a nikako spavanje zimskim snom što se posljednjih godina u ovoj zemlji itekako dešava. Mnogima.

Svakako, čast izuzecima koji se uprkos svemu, još uvijek uporno trude zadržati ono malo svog poslovnog dostojanstva.

S druge strane, mnogi se više ni ne trude organizirati ozbiljnu novinarsku prezentaciju i testne vožnje koje su polazna osnova kod prenošenja utisaka prilikom predstavljanja noviteta. O drugim vrstama ozbiljne promocije da i ne govorimo. Danas se sve uglavnom svelo na parkiraj automobil ispred hotela ili restorana, ugnjavi novinare milimetrima, poslije, kad si ih dobro smorio, nahrani ih, podijeli im reklamne kačkete i olovke te kasnije saberi objave u medijima koje po pravilu ne liče ni na šta. I ono najvažnije, niko ih ne čita.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

Nedostaje ideje

Jeste li upoznali kupca koji je po ulasku u salon pitao “koliko vam milimetara ima ovaj automobil?” Malo vjerovatno. Dakle, vraćamo se na početak priče. Promocija. Ideja! Međutim, to znači trud, trud znači odricanje i ulaganje, a upravo toga ovdje najviše nedostaje. Itekako želi Bosanac i Hercegovac nov automobil. I kupit će ga, ako ništa “da selo vidi”. Međutim, treba mu ga lijepo ponuditi, učiniti mu ga dostupnijim, načina ima. Privucite pažnju!

Navest ćemo za to jedan primjer. Nedavno je Mercedes-Benz u Dubrovniku brendirao kompletan Stari grad. Najnovije modele poredao je tako da je lakše promašiti cijeli Dubrovnik, pa i Hrvatsku, nego njihov automobil. Kada ste nešto slično vidjeli u BiH? Približno? Ništa. Da li su sajmovi zaista nedostižni za ovdašnje trgovce ili su se samo malo uspavali? Vidjet ćemo.

U međuvremenu, dok ne dođemo do odgovora, podsjećamo da je u BiH u periodu 2011.-2015. uvezeno ukupno 296.061 rabljeno motorno vozilo. I da, čestitamo svima koji ih slave. Samo oprezno s njima. Lijepo izgledaju, ali vrlo su opasni. Potvrđuju to uostalom i podaci o broju saobraćajnih nezgoda čiji je uzrok tehnička neispravnost.

P.S. Oprostite zbog naslova. Morali smo vam nekako privući pažnju. Dakle, vidite da može.

Ajdin Delić

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...