Ako imate neko od ovih oboljenja nipošto nemojte da jedete banane

Poznato je da je banana, ne samo omiljeno voće mnogih, već i zaista zdrava užina prepuna vitamina i minerala.

Hranljiva je pa je uvijek preporuka imati jednu pri ruci između obroka i u slučaju da ste na dijeti ili posebnom režimu ishrane. Veoma je dobra za održavanje optimalnog nivoa energije organizma i pozitivno utiče na zdravlje srca.

Neke od prednosti jedenja banana su: povećan nivo energije, poboljšana struktura mišića, podstiče varenje i sistem organa za varenje, izvor je antioksidanata, magnezijuma, vitamina C, vitamina B6 i folne kiseline.

PROČITAJTE JOŠ:  Kad vas boli uho, upotrijebite ovo iz prirode: Stari narodni lijekovi koji i danas pomažu

Međutim ukoliko su banane često na vašem tanjiru dobro je i da se upoznate sa izvijesnim rizicima koji slijede u slučaju pretjerane konzumacije.

Banane mogu biti izuzetno rizične za osobe koje pate od raznih alergija, kao i za osobe sa astmom i atopijskim dermatitisom. Alergija na hranu nastaje tako što organizam detektuje određene namirnice kao pretnju što dalje rezultira svrabom i promjenama na koži.

Takođe banane su bogate ugljenim hidratima i šećerom što izuzetno podiže nivo šećera u krvi, posebno kod osoba koje imaju dijabetes. Da bi se ovo regulisalo savjetuje se kontrola porcija kao i da se povede računa sa kojim namirnicama se banana kombinuje, pa birati one sa visokim udjelom proteina ili povrće bez skroba.

PROČITAJTE JOŠ:  Regionalni savez Odbranimo r(ij)eke Balkana se širi i jača zajedničku borbu za odbranu prirode i ljudi

Banane sadrže kalijum pa se osobama koje imaju problem sa povišenim kalijumom, kao što su bubrežni bolesnici, da izbjegavaju ovo voće.

Takođe banane sadrže oligo-fruktan, jedinjene koje nikako ne odgovara ljudima sa sindromom iritabilnog crijeva, problemom koji se manifestuje sa bolom u stomaku i nadimanjem, piše Espreso/Srbija danas.

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA