Na ISS-u pronađena živa bakterija koja bi mogla biti vanzemaljskog porijekla

Na vanjskim površinama Međunarodne svemirske stanice pronađena je živa bakterija koja bi mogla biti vanzemaljskog porijekla, prenose mediji.

Na vanjskim površinama Međunarodne svemirske stanice pronađena je živa bakterija koja bi mogla biti vanzemaljskog porijekla, prenose mediji.

Ruski kosmonaut Anton Škaplerov kazao je kako bakterija nije bila tamo tokom lansiranja stanice 1998. godine te da je vjerojatno doletjela od nekud iz svemira.

Bakteriju su testirali na stanici koja se nalazi u zemljinoj orbiti i nakon što su se uvjerili da nije štetna za ljude, prevezli su je na Zemlju kako bi je detaljnije proučili.

Škaplerov je za rusku agenciju TASS rekao kako su bakteriju pronašli kosmonauti dok su uzimali uzorke s trupa stanice.

“Ispalo je da ti brisevi sadrže bakteriju koje nije bilo tokom lansiranja stanice”, kazao je Škaplerov.

Dodao je kako su započela istraživanja i da se za sad čini kako ne predstavljaju opasnost.

Ruski astronaut, koji će u decembru otići na treću misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu, kao dio Ekspedicije 54., tvrdi kako svemirska bakterija nije opasna za ljude.

Ranije se događalo da se bakterije sa Zemlje prenesu u svemirsku stanicu, slučajno bi je unijeli na tablet kompjuteru zajedno s različitim materijalima koje su smjestili u stanicu kako bi proučavali ponašanje materijala u svemiru, objasnio je Škaplerov. Otkrili su da bakterije preživljavaju i vakuum nakon što su poslane sa Zemlje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Colorado otkrili su kako neke bakterijske ćelije mijenjaju oblik u svemiru kako bi preživjele napade uobičajenih lijekova koji ih uspješno ubijaju na Zemlji.

“Znamo da se bakterije drugačije ponašaju u Svemiru i potrebne su veće koncentracije antibiotika kako bi ih se ubilo”, rekao je znanstvenik Luis Zea, glavni autor tog istraživanja.

Tokom eksperimenata su proveli sistematsku analizu mijenjanja fizičkog izgleda bakterije. Proučavali su bakteriju Escherichiju coli. Rezultat istraživanja podigao je zabrinutost ne samo zbog astronauta koji su često izloženi u svemiru, nego i zbog svih stanovnika Zemlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *